Programma voor opvolgers | Bedrijfsopvolging in familiebedrijven

Wil jij je oriënteren of voorbereiden op een toekomst binnen het familiebedrijf? Sta jij op het punt om een keuze te maken of je een rol wilt spelen binnen het familiebedrijf? Ben jij benieuwd naar waar jij als opvolger mee te maken gaat krijgen? Dan is dit programma iets voor jou.

Lees meer Direct inschrijven
Programma voor opvolgers | Bedrijfsopvolging in familiebedrijven

Programma

Bedrijfsoverdracht

Voor wie

Voor (potentiële) opvolgers van een familiebedrijf

Duur

9 avonden

Investering

3.195,-

Programma voor Opvolgers

Het Programma voor opvolgers van Bunt Groep is namelijk speciaal voor (potentiële) opvolgers binnen familiebedrijven. Tijdens dit programma behandelen wij in een klein verband (8-12 deelnemers) de belangrijkste thema’s waar opvolgers binnen familiebedrijven mee te maken krijgen. Kennisoverdracht, bewustwording en sparren met andere (potentiële) opvolgers van familiebedrijven staan centraal.

Module 1 | Kennismaking en het familiebedrijf

Tijdens de eerste module maken wij kennis met elkaar, nemen wij je mee in de opzet van het programma, nemen wij je mee in de wereld van het familiebedrijf en bieden wij inzicht in wat er komt kijken bij bedrijfsopvolging. Hiertoe maken wij onder andere gebruik van het driecirkelmodel van het familiebedrijf.

Module 2 | Persoon van de opvolger en zijn (familie)waarden

Deze module geeft inzicht in wie jij bent als persoon en wat jij als (potentiële) ondernemer belangrijk vindt. Ken jezelf en wordt je bewust van je drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Hierbij gaan wij tijdens deze module ook op zoek naar jouw belangrijkste waarden en de belangrijkste waarden van jullie familie.

Module 3 | Generatie avond

Voor deze avond nodigen we de generatie van de overdragers uit om samen met de generatie van opvolgers in gesprek te gaan over wat we bespreken en ontwikkelen tijdens het programma.

Module 4 | Ondernemingsrecht en fiscaliteit

Tijdens deze module gaan wij in op de juridische en fiscale aspecten van het ondernemerschap. Zo krijg je inzicht in de verschillende soorten ondernemingsvormen en – structuren en ben je op de hoogte van de juridische en fiscale voor- en nadelen. Ook staan we stil bij jullie ondernemingsvorm en -structuur. Verder behandelen we begrippen als ‘zeggenschap’, ‘aandeelhouderschap’ en ‘(certificaten van) aandelen’ en nemen wij je mee in het nut en de noodzaak van bepaalde juridische documenten en overeenkomsten.

Module 5 | Ondernemen en innoveren

Tijdens module 5 gaan wij dieper in op hoe je kansen en uitdagingen signaleert en blijft ondernemen en innoveren. Als ondernemer is het belangrijk om kansen en uitdagingen te blijven signaleren en te blijven innoveren. Tegelijkertijd vraag jij je misschien af hoe je dit precies doet, rekening houdend met het levenswerk van de overdrager. Wij geven je handvatten om hiermee aan de slag te gaan. 

Module 6 | Overdracht, financiering en financiën

In deze module gaan wij in op de verschillende manieren van overdracht, waarderen en financieren. Hierbij besteden we tevens aandacht aan de voor- en nadelen van de verschillende manieren. Ook behandelen we een jaarrekening, gaan we aan de slag met het opstellen van een eenvoudige financiële prognose en staan we stil bij begrippen als ‘kasstromen’, ‘rendement’ en ‘dividend’. Het bieden van een ‘basis financieel inzicht’ staat tijdens deze module centraal zodat je op hoofdlijnen weet wat je te wachten staat.

Module 7 | Bedrijfsvoering en organisatieontwikkeling

Tijdens module 7 gaan wij in op de verschillende levensfasen van een bedrijf en de manieren waarop een bedrijf kan worden ingericht. In het verlengde hiervan onderzoeken wij samen met jou in welke levensfase jullie familiebedrijf zich op dit moment bevindt en wat dit voor zowel jou als jullie familiebedrijf betekent. Waar komt het familiebedrijf vandaan, staat het familiebedrijf nu en wat heb jij in de toekomst met het familiebedrijf voor ogen? Wat is de visie, missie en strategie van het bedrijf, is het bedrijf hier al op ingericht en hoe kan jij je hier mee aan de slag? Tijdens deze module nemen wij je hierin mee.

Module 8 | Rollen, rolpatronen en rolconflicten in verleden, heden, en toekomst

In deze module gaan wij dieper in op jouw familie en jouw positie binnen de familie en het familiebedrijf. Je leert je familie(geschiedenis) nog beter kennen en maakt kennis met de verschillende rollen die er zijn in het familiebedrijf. Zo maak je kennis met rolpatronen en de rolconflicten in jullie familie of familiebedrijf en wat dat voor jou betekent in de praktijk. Hoe goed ken jij jouw familie en weet jij wat dit betekent voor een (toekomstige) samenwerking met de familie en de overdrager? Vraag je je af hoe jij jouw familie of overdrager gedurende en na de overdracht kunt betrekken of waarom dit zinvol zou zijn? Na deze module zijn deze vragen voor jou beantwoord.

Module 9 | Terugkombijeenkomst

Tijdens deze module kijken we terug op wat er is besproken. Ook zijn wij erg benieuwd naar wat jij hebt geleerd en waar je mee aan de slag wil. Ongetwijfeld is ook het thuisfront hier erg benieuwd naar. Daarom nodigen wij voor deze laatste bijeenkomst ook jullie familie hiervoor uit (indien mogelijk of gewenst)!

Opvolging

Na afloop van dit programma bieden wij een gratis adviesgesprek aan. Tijdens dit adviesgesprek mag je gebruikmaken van één onze expertises. Liep je tijdens het programma ergens tegenaan, ben je benieuwd naar hoe je jouw ideeën kunt implementeren, wil je aan de slag met een praktisch opvolgingsplan of heb je andere vragen? Wij van Bunt Groep helpen je graag op weg!

Resultaat

Na het volgen van het Programma voor opvolgers:
  • heb je meer kennis en inzicht gekregen over het familiebedrijf, jezelf, de familie, ondernemingsrecht en fiscaliteit, ondernemerschap, bedrijfsoverdracht en financiën en bedrijfsvoering;
  • weet je waar je als opvolger mee te maken krijgt;
  • kan je een meer weloverwogen keuze maken of je een rol wilt spelen binnen het familiebedrijf;
  • ben je meer voorbereidt op een toekomst binnen het familiebedrijf;
  • leer je generatiegenoten kennen (de andere deelnemers) die zich in dezelfde situatie bevinden;
  • heb je geleerd van de kennis en ervaringen van de andere deelnemers.

Doelgroep

  • Jij bent (potentieel) opvolger binnen het familiebedrijf;
  • jij oriënteert je of bereid je voor op een toekomst binnen het familiebedrijf;
  • jij bent benieuwd naar waar jij als opvolger mee te maken gaat krijgen;
  • je wilt kennis en inzicht opdoen om een weloverwogen keuze te kunnen maken of je een rol wilt spelen binnen het familiebedrijf.

Praktische informatie


Duur
Alle modules vinden plaats van 16:00 uur tot 19:00 uur en worden afgesloten met een gezamenlijk diner. Dit programma is ook modulair af te nemen. 


Locatie
Regio Ede


Data

Najaar 2023

Module 1 - Donderdag 7 september 2023

Module 2 - Donderdag 5 oktober 2023

Module 3 - Donderdag 2 november 2023

Module 4 - Donderdag 7 december 2023

Module 5 - Dinsdag 16 januari 2024

Module 6 - Dinsdag 13 februari 2024

Module 7 - Donderdag 28 maart 2024

Module 8 - Woensdag 8 mei 2024

Module 9 - Donderdag 13 juni 2024

 


Inschrijven

Meer informatie?

Neem contact met ons op via 0318-830226

Stuur e-mail