Programma voor Opvolgers | Bedrijfsopvolging in familiebedrijven

Wil jij je oriënteren of voorbereiden op een toekomst binnen het familiebedrijf? Sta jij op het punt om een keuze te maken of je een rol wilt spelen binnen het familiebedrijf? Ben jij benieuwd naar waar jij als opvolger mee te maken gaat krijgen? Dan is het Programma voor Opvolgers van Bunt Groep iets voor jou.

Training

Het Programma voor Opvolgers van Bunt Groep is namelijk speciaal voor (potentiële) opvolgers binnen familiebedrijven. Tijdens dit programma behandelen wij in een klein verband (8-12 deelnemers) de belangrijkste thema’s waar opvolgers binnen familiebedrijven mee te maken gaan krijgen. Kennisoverdracht, bewustwording en sparren met andere (potentiële) opvolgers van familiebedrijven staan centraal.

Module 1 | Kennismaking en het familiebedrijf

Tijdens de eerste module maken wij kennis met elkaar, nemen wij je mee in de opzet van het programma, nemen wij je mee in de wereld van het familiebedrijf en bieden wij inzicht in wat er komt kijken bij bedrijfsopvolging. Hiertoe maken wij onder andere gebruik van het driecirkelmodel van het familiebedrijf.

Module 2 | Persoon van de opvolger en zijn (familie)waarden

Deze module geeft inzicht in wie jij bent als persoon en wat jij als (potentiële) ondernemer belangrijk vindt. Ken jezelf en wordt je bewust van je drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Hierbij gaan wij tijdens deze module ook op zoek naar jouw belangrijkste waarden en de belangrijkste waarden van jullie familie.

Module 3 | Generatie avond

Voor deze avond nodigen we de generatie van de overdragers uit om samen met de generatie van opvolgers in gesprek te gaan over wat we bespreken en ontwikkelen tijdens het programma.

Module 4 | Ondernemingsrecht en fiscaliteit

Tijdens deze module gaan wij in op de juridische en fiscale aspecten van het ondernemerschap. Zo krijg je inzicht in de verschillende soorten ondernemingsvormen en – structuren en ben je op de hoogte van de juridische en fiscale voor- en nadelen. Ook staan we stil bij jullie ondernemingsvorm en -structuur. Verder behandelen we begrippen als ‘zeggenschap’, ‘aandeelhouderschap’ en ‘(certificaten van) aandelen’ en nemen wij je mee in het nut en de noodzaak van bepaalde juridische documenten en overeenkomsten.

Module 5 | Ondernemen en innoveren

Als ondernemer is het belangrijk om kansen en uitdagingen te blijven signaleren en te blijven innoveren. Tegelijkertijd vraag jij je misschien af hoe je dit precies doet, rekening houdend met het levenswerk van de overdrager. Tijdens deze module gaan wij hier dieper op in en geven wij je handvatten mee in hoe je kansen en uitdagingen signaleert en blijft ondernemen en innoveren.

Module 6 | Overdracht, financiering en financiën

In deze module gaan wij in op de verschillende manieren van overdracht, waarderen en financieren. Hierbij besteden we tevens aandacht aan de voor- en nadelen van de verschillende manieren. Ook behandelen we een jaarrekening, gaan we aan de slag met het opstellen van een eenvoudige financiële prognose en staan we stil bij begrippen als ‘kasstromen’, ‘rendement’ en ‘dividend’. Het bieden van een ‘basis financieel inzicht’ staat tijdens deze module centraal zodat je op hoofdlijnen weet wat je te wachten staat.

Module 7 | Bedrijfsvoering en organisatieontwikkeling

Tijdens deze module gaan wij in op de verschillende levensfasen van een bedrijf en de manieren waarop een bedrijf kan worden ingericht. In het verlengde hiervan onderzoeken wij samen met jou in welke levensfase jullie familiebedrijf zich op dit moment bevind en wat dit voor zowel jou als jullie familiebedrijf betekent. Waar komt het familiebedrijf vandaan, staat het familiebedrijf nu en wat heb jij in de toekomst met het familiebedrijf voor ogen? Wat is de visie, missie en strategie van het bedrijf, is het bedrijf hier al op ingericht en hoe kan jij je hier mee aan de slag? Tijdens deze module nemen wij je hierin mee.

Module 8 | Rollen, rolpatronen en rolconflicten in verleden, heden, en toekomst

In deze module gaan wij dieper in op jouw familie en jouw positie binnen de familie en het familiebedrijf. Je leert je familie(geschiedenis) nog beter kennen en maakt kennis met de verschillende rollen die er zijn in het familiebedrijf. Zo maak je kennis met rolpatronen en de rolconflicten in jullie familie of familiebedrijf en wat voor jou betekent in de praktijk. Hoe goed ken jij jouw familie en weet jij wat dit betekent voor een (toekomstige) samenwerking met de familie en de overdrager? Vraag je je af hoe jij jouw familie of overdrager gedurende en na de overdracht kunt betrekken of waarom dit zinvol zou zijn? Na deze module zijn deze vragen voor jou beantwoord.

Module 9 | Terugkombijeenkomst

Tijdens deze module kijken we terug op wat er is besproken. Ook zijn wij erg benieuwd naar wat jij hebt geleerd en waar je mee aan de slag wil. Ongetwijfeld is ook het thuisfront hier erg benieuwd naar. Daarom nodigen wij voor deze laatste bijeenkomst ook jullie familie hiervoor uit (indien mogelijk of gewenst)!

Opvolging

Na afloop van het Programma voor Opvolgers bieden wij een gratis adviesgesprek aan. Tijdens dit adviesgesprek mag je geheel kosteloos gebruikmaken van onze expertise. Liep je tijdens het programma ergens tegenaan, ben je benieuwd naar hoe je jouw ideeën kunt implementeren, wil je aan de slag met een praktisch opvolgingsplan of heb je andere vragen? Wij van Bunt Groep helpen je graag op weg!


Doelgroep

  • Jij bent (potentieel) opvolger binnen het familiebedrijf
  • Jij oriënteert je of bereid je voor op een toekomst binnen het familiebedrijf
  • Jij bent benieuwd naar waar jij als opvolger mee te maken gaat krijgen

Praktische informatie

Duur

Module 1           Di 14 april 2021

Module 2           Do 18 mei 2021

Module 3           Do 17 juni 2021

Module 4           Di 13 juli 2021

Module 5           Wo 8 september 2021

Module 6           Do 7 oktober 2021

Module 7           Do 4 november 2021

Module 8           Do 2 december 2021

Module 9           Ma 17 januari 2022

 

Alle modules vinden plaats van 16:00 uur tot 19:00 uur.


Locatie
Galileïlaan 23d, 6716 BP Ede


Startdatum
Donderdag 18 maart 2021


Investering

Voor dit programma met open inschrijving investeert u € 3950,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief koffie en diner. Betaling in termijnen mogelijk (alleen via automatische incasso).

Voor meer informatie kunt u vrijblijven contact met ons opnemen via ons telefoonnummer 0318-830226.


Inschrijven

Klik hier om uzelf in te schrijven.

Inschrijven
Deel deze cursus Veel gestelde vragen

CASES

image
AN HYDRAULIEK

Ik was zelf de bottleneck voor de bedrijfsopvolging

– Lees meer