FALK Bouwsystemen B.V.

“Kernkwadranten gaven mij inzicht in mensen”

Grote rollen gelakt staal verdwijnen langzaam maar zeker in de 150 meter lange productiestraat. Aan de andere kant van de hal zijn ze veranderd in kant en klare geïsoleerde sandwichpanelen. De automatisering van FALK Bouwsystemen in Ede is indrukwekkend. Maar groei en goede kwaliteit kunnen alleen gerealiseerd worden dankzij de inzet van mensen. En dat brengt uitdagingen met zich mee. 

Gedachten ombuigen

FALK Bouwsystemen startte in 2009 en groeide in twee jaar tijd van acht naar dertig medewerkers. De werkdruk in het eerste jaar was hoog voor Peter Hoekman, die als directeur de dagelijkse leiding heeft. Hij merkte dat zijn grenzen in zicht kwamen. Daarom hakte hij de knoop door en trok aan de bel bij Bunt Groep. De eerste stap was het volgen van de Rationele Effectiviteits Training van Bunt Persoonlijke Ontwikkeling. Hoekman ontdekte dat we over gevoel niet zo snel praten, maar dat het meer invloed heeft dan mensen denken! 'Ik leerde emoties een plaats te geven. Je kan niet jezelf veranderen, maar wel de gedachten die je bij gebeurtenissen hebt. Ik heb geleerd irrationele geachten om te buigen naar rationele gedachten. Dat maakte me sterker. Ik leerde mezelf beter kennen - en daardoor ook anderen.'

 

Leeg hoofd door Time Management Training

Hoekman volgde verder een training Time Management, want doordat het bedrijf zo snel groeide, kwam er veel werk op hem af. Hoezeer Hoekman ook geniet van de uitdagingen, hij had behoefte aan meer structuur. Mail, telefoontjes, post, afspraken: soms komt alles tegelijk. 'De filosofie van Bunt Groep is dat je hoofd leeg moet zijn om je te kunnen concentreren. Ze hebben me geleerd hoe ik prioriteiten kan stellen en mijn werk kan plannen met behulp van Outlook en een betrouwbaar archief. Daardoor krijg je meer rust in je hoofd. Kijk', wijst Hoekman naar de kast in zijn kantoor, 'in deze hangmappen zit het archief, alles netjes op alfabet. Ik hoef niets meer te onthouden.'

''Achter de zogenaamde valkuilen van mensen leer je kwaliteiten zien''

Organisatieadvies

Van het een kwam het ander. FALK Bouwsystemen vroeg Bunt Groep om ook de organisatie onder de loep te nemen. 'We hebben een fantastisch team enthousiaste mensen, maar hoe krijg je de neuzen dezelfde kant op? Ik wilde alles beheersen en had moeite met delegeren. De consultant van Bunt Groep zei tegen me: 'Beledig je mensen niet door te weinig van ze te verwachten.' 'We hebben een managementteam in het leven geroepen, verantwoordelijkheden helder gemaakt en structureel overleg gepland. Desondanks houden we de organisatie plat en flexibel, dat is onze kracht. Communicatie loopt als een vuurrode draad door de hele organisatie. Door het organisatieadvies', zo vat Hoekman samen, 'hebben we meer inzicht gekregen in bedrijfsprocessen en verantwoordelijkheden. En als teams zijn we beter gaan communiceren.

 

Kwaliteiten zien dankzij kernwadranten

Samen met de productieleider volgde Hoekman de training Praktisch Management. Er werd veel besproken, maar voor Hoekman stak het onderdeel kernkwadranten er met kop en schouders bovenuit. 'Kernkwadranten geven inzicht in de kwaliteiten van mensen. Achter de zogenaamde valkuilen van mensen leer je kwaliteiten zien. Je gaat ook begrijpen hoe er frictie kan ontstaan in het team door de zogenaamde allergieën. En voor iedereen wordt duidelijk aan welke uitdaging je moet werken om je kwaliteiten goed te benutten.' Hoekman spreekt open over zijn persoonlijke verbeterpunten. Ronduit enthousiast is hij over de groei die FALK Bouwsystemen én hij persoonlijk doormaken. Beter dan ooit herkent hij nu de onuitgesproken emoties binnen het team.

 

FALK Bouwsystemen

Wilt u meer weten over FALK Bouwsystemen? Kijk dan op www.falkbouwsystemen.nl!

CASES

image
Henk Davelaar

RET-training verloste me van doemdenken

– Lees meer
image
HOORNBEECK COLLEGE

Meer overzicht, minder werkdruk

– Lees meer