AN HYDRAULIEK

“Ik was zelf de bottleneck voor de bedrijfsopvolging”

Al bijna 63 jaar was hij en nog steeds zwaaide hij de scepter in zijn bedrijf. Als vrienden Arend Nieuwendijk naar zijn plannen voor bedrijfsopvolging vroegen, haalde hij zijn schouders op. 'Ik ben kerngezond', was zijn ontwijkende antwoord. Inmiddels heeft AN Hydrauliek een veelbelovende, jonge directeur.

Wakker dankzij informatieavond

Eigenlijk zat Nieuwendijk wel een beetje ongemakkelijk. 'Een collega-ondernemer had me overgehaald om mee te gaan naar de informatieavond van Bunt Groep. Ik was benieuwd hoe Bunt Groep onze processen zou kunnen optimaliseren. Maar voor ik het wist, ging het over bedrijfsovernames. En om eerlijk te zijn: de vinger werd op de zere plek gelegd.'

Tijdens de informatieavond passeerde een casus de revue waarbij de eigenaar zijn bedrijf overdroeg aan een zoon. Omdat het zijn zoon was. En niet omdat het een goede ondernemer was. 'Mijn schrikbeeld', zegt Nieuwendijk. 'Moet je dan de toekomst van het bedrijf, waar je bijna veertig jaar voor hebt geknokt, op het spel zetten? Of moet je een streep zetten door de droom van je zoon? Ik kon daar niet uit kiezen en schoof de overname voor me uit.'

 

Assessments

Tijdens die informatieavond ging Nieuwendijk de confrontatie met zichzelf aan. Hij hakte de knoop door en nodigde Bunt Groep uit. 'Mijn zoon Frans werkte in het bedrijf en wilde wel directeur worden. Persoonlijk zag ik meer kwaliteiten in een andere medewerker. Bunt Groep ging het gesprek aan met Frans en die andere medewerker. Daarnaast namen ze een diepgaand assessment af om hun kwaliteiten te toetsen. Ik moest zelf ook onder het mes', glimlacht Nieuwendijk.

"Was ik maar eerder naar die informatieavond gegaan"

Ruimte leren geven

De openheid van zaken rond de bedrijfsopvolging bleek een verademing te zijn voor iedereen. De gesprekken en assessments leidden alleen tot een andere conclusie dan Nieuwendijk had verwacht. Hij staart even naar het plafond. 'Ik was zelf de bottleneck', zegt hij dan. 'Bunt Groep heeft laten zien dat Frans wel terdege geschikt is als opvolger. Maar hij heeft ook zijn eigen mening, wil dingen anders doen. Als vader vind ik het moeilijk om hem die ruimte te geven. Ik dacht bovendien: wat als het bedrijf onder zijn leiding afbrokkelt? Dat zou ik zo erg vinden voor Frans.' Die oprechte zorg over zijn zoon en de erkenning dat hij zélf de ruimte moest geven, had Nieuwendijk nog niet eerder geuit. 'Een enorm winstpunt', knikt hij, twee jaar na dato. 'Bunt Groep heeft Frans en mij begeleid naar opvolging. Ik heb maar één conclusie. Was ik maar vijf jaar eerder naar die informatieavond gegaan...!

CASES

image
FALK Bouwsystemen B.V.

Kernkwadranten gaven FALK-directeur inzicht in mensen

– Lees meer
image
VISIETECH

Lean management komt betrouwbaarheid ten goede

– Lees meer