Week van de werkstress: hoe hou jij jezelf overeind?

Een krappe arbeidsmarkt, hogere werkdruk, hybride werken en daardoor soms minder afstemming. Een toename van burn-outklachten onder jongere werknemers. Hoe zorg jij ervoor dat je mensen vitaal, in balans blijven? Of blijf je in het bedrijfsleven, als werkgevers liever 3,1 miljard euro op jaarbasis betalen aan de gevolgen van verzuim door werkstress? Weet je hoe hoog jou mensen de werkdruk ervaren? Lees deze blog en check hoe het ervoor staat met jouw werkstress!

Week van de werkstress: hoe hou jij jezelf overeind?

Stress is niet altijd slecht

Je hebt zelfs een bepaalde mate van stress nodig om echt te kunnen presteren. Om iets neer te zetten. En een poosje hard werken is niet erg! Als het maar tijdig en regelmatig afgewisseld wordt met hard ontspannen. We zouden kunnen zeggen met de schrijfster Carolien Hamming: Gek op stress - maar niet altijd.


Waar zit jij in de stresscurve?

Check voor jezelf waar je zit in de stresscurve en ga hier ook eens over in gesprek met mensen uit je organisatie, binnen je team. Hoe zit ik, hoe zitten wij erbij?


Verveel je jezelf eigenlijk in je werk? Heb je plezier in je werk? Ervaar je je werk als een uitdaging? Of is het een karwei, moet je echt bikkelen om het gedaan te krijgen? Dan is de grens met het als een last gaan ervaren dichtbij. Let op!

 

 

 

Herken je eigen stress-signalen

Weet jij wat je eerste stress signalen zijn? Bij korte stress zijn het signalen die je aanzetten om op de top te functioneren. Deze signalen zijn goed en helpend. Bijvoorbeeld die kriebels in je buik, die klamme handpalmen etc.

 

Het wordt ongezonde stress als het er heel veel zijn of als het lang duurt. Dit kan leiden tot ziekte, overspannenheid, depressie of burn-out. Voordat het zover is krijg je steeds signalen! Deze signalen verschillen van persoon tot persoon. De één krijg pijn in zijn onderrug, de volgende hoofdpijn, de ander voelt zich gejaagd.


Weet jij je eerste signalen? Wat is jou alarmbel? En welke actie verbind je eraan?

Ken je energievreters en energiegevers

Zorg dat je weet wat je energie kost en wat je energie oplevert. Zowel op je werk als privé.
Welke taken kosten jou energie? Waar zit je vooraf tegenaan te hikken of schuif je het liefst voor je uit? Of welke dingen doe je wel, maar passen minder bij jou als persoon? Welke taken geven je energie? Waar wordt je enthousiast van? Wat doe je graag? En hoe wissel jij deze taken af door de dag?

 

Hou rekening met je persoonlijke energiebalans. Zo is het voor de één belangrijk om pittige klussen tussen 8 uur en 10 uur te kunnen doen. Maar voor de ander ligt dit moment juist tussen 13 uur en 15 uur.


Zorg dus voor inspanningsmomenten (gas geven) en ook voor ontspanningsmomenten (remmen) om te herstellen.

 

Hard werken = hard ontspannen

Zorg voor een bedrijfscultuur waarin er besef is van energievreters en energiegevers. Dat ontspanning en kleine pauzes juíst de concentratie en kwaliteit van het werk verbeteren. Hard werken mag wanneer dit consequent afgewisseld wordt met hard ontspannen.

Nodig elkaar uit om te gaan lunchen, een rondje te lopen, een potje tafelvoetbal te spelen. Spreek elkaar aan op het blijven zitten achter je bureau of het eten op je werkplek. Creëer blokken met focustijd, waarin mensen elkaar niet onnodig storen.

Voorkom uitval

Er zijn nog veel meer acties die je als bedrijf, team, persoon kunt bedenken om een voor jou goede balans aan te brengen en zo werkstress te voorkomen.

Wil je hier mee aan de slag? Neem contact op met Bunt Groep om zo te komen van een gestrest en uitgeblust persoon naar een energiek persoon.

 

Annelies Bunt, Trainer en Coach

BLOG

image
7 tips om je emoties in het proces van bedrijfsopvolging te managen
16 / 04 / 2024
Lees meer
image
Duidelijkheid, zelfstandigheid en grip met functiebeschrijvingen in jouw bedrijf
11 / 04 / 2024
Lees meer