Wat brengt jou geluk? Doe de test

20 maart. De Internationale Dag van Geluk. Heb je er al weleens over gehoord of over gelezen? Deze dag staat bekend als The Day of Happiness en is in 2012 geïntroduceerd door de VN. Op deze dag wordt er door de VN een rapport uitgebracht waarin de mate van geluk in 156 landen uitgebreid wordt geanalyseerd en vergeleken. Nederland staat al enkele jaren, samen met Scandinavische landen zoals Finland en Denemarken, in de top 5(!) van meest gelukkigste landen ter wereld.

Wat brengt jou geluk? Doe de test

Wees dankbaar

Sta deze dag eens even stil bij alles wat je hebt (gekregen). Hoeveel dingen zijn er niet om dankbaar voor te zijn? Misschien ben je dankbaar voor de zon die weer schijnt. De bloemen die beginnen te bloeien. Het kleine snoetje, waarop een brede lach doorbreekt als jij de tuin weer in loopt na een dag werken. Die klant die je weer verder hebt kunnen helpen. De oplossing die je wist te realiseren tijdens een technische storing. Een product wat zijn weg in de markt goed weet te vinden… etc. Wat maakt jou gelukkig?

Jagen naar meer

Soms ben je misschien wel onbewust druk bezig met het jagen naar geluk. Je wilt een groter bedrijf, meer omzet, een groter huis, maatschappelijk gezien een gerespecteerde functie om te laten zien wat je kunt, onafhankelijk zijn.
Ken je die onrust? Dan heb je een groter bedrijf en dan denk je al weer na over een andere schuur. Dan heb je die mooie vakantiereis gemaakt en na twee weken zit je al weer middenin je ‘normale ritme’ en ben je weer zo druk.

 

Doe de test

Vandaag is een goed moment om even de thermometer erbij te pakken. Niet alleen voor dit moment, maar denk ook eens terug aan de achterliggende drie maanden.

 

Scoor jezelf eens op de meetlat en schrijf op:

  1. Heb je voldoende energie lichamelijk en mentaal? Of neemt deze af? Of ben je misschien heel vaak moe (en zeg je dat nog niet hardop)?
  2. Voel je jezelf nog betrokken bij je werk of neemt je interesse en betrokkenheid af? Misschien voel je meer afstandelijkheid naar je werk dan anders? Of voel je jezelf onverschillig en cynisch naar het werk?
  3. Hoe staat het met je sociale contacten? Heb je of neem je daar nog tijd voor? Of kosten sociale contacten je inmiddels energie? Zijn deze contacten verstoord? Vermijd je ze liever?

 

En, wat is de uitkomst op een schaal van 0-10?

Misschien is het iets wat je ergens al wist maar wat nu zwart op wit tot je komt? Als je tot de conclusie komt dat je hier iets mee wil, ga dan eens het gesprek aan met iemand uit je omgeving of bel met een coach van Bunt Groep.

 

A.J.E. (Annelies) Bunt - van Dam, trainer en coach

 

BLOG

image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer