Waarom de koude kant ook een frisse wind kan zijn | Serie 'De parel binnen het bedrijfsleven'

Een nieuwe blog over het familiebedrijf. Deze keer over waarom de koude kant ook een frisse wind kan zijn.

Waarom de koude kant ook een frisse wind kan zijn | Serie 'De parel binnen het bedrijfsleven'

Deze keer als onderdeel van de serie 'De parel binnen het bedrijfsleven' een blog over de rol van de schoonfamilie bij familiebedrijven.

"De schoonfamilie erbij betrekken? Dat maakt de boel alleen nog maar moeilijker."

Dit soort uitspraken zijn niet vreemd. Het proces van opvolging is met de eigen kinderen al complex genoeg denk je, laat staan met de 'koude kant'. Maar de koude kant zou zo maar eens in staat kunnen zijn juist die frisse wind te doen waaien door het proces van opvolging. Hoe gaat jouw familiebedrijf het beste om met schoonfamilie? Hoe betrek je ze het beste bij dit proces en waarom is dit belangrijk? Hierbij 5 praktische tips om je bedrijf en (schoon)familie te laten groeien.

 

  1. Benut het volledige familiepotentieel
    Je aangetrouwde zoon of dochter kan nodige vaardigheden bezitten die het familiebedrijf juist nodig heeft. Benut deze potentie, maar maak duidelijke afspraken. Wanneer mag een (schoon)zoon of (schoon)dochter werken in de zaak? Wanneer komen ze in aanmerking voor een leidinggevende functie? Wanneer komen ze in aanmerking voor eigenaarschap? Hierover meer in tip 4. Vaak begint de samenwerking met het familiebedrijf met een verkennende periode, zodat iedereen aan elkaar went en keuzes weloverwogen worden genomen.

  2. Onderneem niet alleen
    Bij een bedrijfsopvolging maakt de nieuwe generatie vaak voor het eerst kennis met ondernemen. Dit doe je niet alleen. Een partner die goed op de hoogte is van de kansen, bedreigingen, maar ook de voor- en nadelen van ondernemerschap, kan bepalend zijn voor een succesvolle opvolging.

  3. Organiseer familiegesprekken rondom en na de overdracht
    Zoals gezegd in de vorige tip, is ondernemen niet iets wat de kinderen alleen doen. Organiseer voor, maar ook na de overdracht bijeenkomsten waar de aangetrouwde kant van de familie informatie krijgt om goed 'samen te ondernemen'. Dit kan in de vorm van een informele bijeenkomst, zoals een BBQ of een avondje borrelen. Maak het vooral niet te zwaar als het niet nodig is, praat iedereen bij, zorg voor een veilige omgeving en geef ze de aandacht.

  4. Stel een familiestatuut op
    In tip 1 kwamen een aantal vragen naar voren over het wie, wanneer en hoe van de overdracht van leiding en eigendom. In een zogeheten familiestatuut leg je samen met je familie afspraken vast over wanneer en op welke posities schoonkinderen mogen werken in de zaak, leiding mogen geven en of ze in aanmerking komen voor het eigendom in het familiebedrijf. Door dit op tijd vast te leggen bepaal je de spelregels met elkaar wat onduidelijkheden en zelfs discussies voorkomt.
  1. Sta open voor een frisse blik
    Oftewel de koude kant kan ook een frisse wind zijn. De schoonfamilie heeft het voor- (of nadeel) te komen vanuit een andere familie. Elke familie heeft zo haar eigen visie en normen en waarden, dit kan een prachtige aanvulling zijn op jullie familiebedrijf. Waar bijvoorbeeld de familie alleen risico’s ziet, kan de schoonfamilie hier wellicht ook kansen en oplossingen zien.


Tenslotte
De stempel 'de koude kant' kent nogal een negatieve lading, een familie groeit door uitbreiding van buiten en nieuw leven. Met de juiste aandacht (ook voor de aangetrouwde familie) is groei mogelijk voor zowel familie als bedrijf.

Zullen we groeien?
Bunt Groep | 0318 - 83 02 26

BLOG

image
Na Prinsjesdag 2023: 5 praktische tips voor eigenaren van familiebedrijven!
20 / 09 / 2023
Lees meer
image
Wat jouw lichaamstaal echt zegt in gesprekken: 5 tips voor meer impact
12 / 09 / 2023
Lees meer