Waarom de Internationale Dag van Geluk je ongelukkig maakt

Vandaag, 20 maart, is het de Internationale Dag van Geluk. Heb je er al weleens over gehoord of over gelezen? Deze dag staat bekend als The Day of Happiness en is in 2012 geïntroduceerd door de VN.  Op deze dag wordt er door de VN een rapport uitgebracht waarin de mate van geluk in 156 landen uitgebreid wordt geanalyseerd en vergeleken. Nederland staat al enkele jaren, samen met Scandinavische landen zoals Finland en Denemarken, in de top 5(!) van meest gelukkigste landen ter wereld.

Waarom de Internationale Dag van Geluk je ongelukkig maakt

Gelukzoekers

Voldoening, passie en bevlogenheid in je werk, of zo je wilt ‘werkgeluk’ is belangrijk. Echter, lijkt er een overfocus op geluk te ontstaan binnen onze cultuur en ons land, mede door de komst van sociale media. Alles is gericht op ultiem geluk, het perfecte plaatje, grenzeloze vrijheid en een fantastische energiebalans. Dat zorgt ervoor dat wij met regelmaat mensen treffen die zich ongelukkig, somber of lusteloos voelen.


Ze hebben vragen als: Wat is waar? Wanneer is iets of iemand echt? Waar doe ik het nog voor? De druk die ik voel kan ik niet langer aan. Ik verlang naar rust.

De praktijk

We zien Rick voor ons, een jongen uit een ondernemersgezin. Het bedrijf wat hij heeft opgezet met hulp van zijn vader, is flink gegroeid. Nu is hij 35 jaar en rijden er 8 werkbussen rond. Hij voelt de druk van groter en meer. Hij voelt zich ongelukkig.
Of neem Vera, een jonge vrouw van 21, die onlangs gestopt is met haar studie en werk. Ze voelt zich somber, omdat ze niet genoeg duimpjes krijgt op social media. Ook haar ouders zijn ontevreden, omdat ze met haar studie stopt.

Stop ermee!

Het leven is niet perfect en bestaat niet uit enkel geluk! Leren we het nog om met tegenslagen en pijn, die bij het leven horen, om te gaan? Leren we het nog om te relativeren en stil te staan bij wat echt belangrijk voor ons is, waarvoor we leven?

 

Stop ermee om jezelf met anderen te vergelijken. Durf rust en ruimte te nemen en laad je accu tijdig op. Doe wat bij jouw en je talenten past!

 

En nog een laatste vraag: Ken jij die plek waar het echte geluk te vinden is?

 

Wil je jezelf ook niet langer meer laten leiden door de stress vanuit het perfecte, gelukkige plaatje? Infomeer naar de mogelijkheden voor personal coaching en begeleiding bij stress en/of burn-outklachten of volg de Persoonlijke Effectiviteits Training.

 

A.J.E. (Annelies) Bunt - van Dam, trainer en coach

 

BLOG

image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer
image
7 tips om je emoties in het proces van bedrijfsopvolging te managen
16 / 04 / 2024
Lees meer