De start van de onderneming begint vaak met veel enthousiasme. Hoe de start ook begint, of het nu als een droom is die werkelijkheid wordt, of meer geleidt door de omstandigheden, alles kan. Er moet toch geld op de plank komen?!
‘Mijn jongens droom is het hebben van een eigen bedrijf. Al jong was school een lastige verplichting en was ik liever bezig met mijn handen. Ik bood al jong mijn diensten aan mensen in mijn omgeving en toen ik eindelijk 18 werd, kocht ik mijn eerste bus… Nu, 10 jaar later, heb ik 11 bussen.’
Werken met je handen, mensen tevreden stellen, mooie projecten opleveren, dat was je lust en je leven. Nu ben je vooral bezig met werk binnen halen, de kwaliteit van je medewerkers goed praten, schade herstellen en oké, dat is dan nog gerelateerd aan waar je eens mee bent begonnen, maar er komt veel meer op je af in steeds grotere mate. Hierbij denk ik aan:
Waar je eens de vrijheid hebt ervaren van het zelf opnemen en inplannen van je werk, het zelf bepalen hoe je je werk deed, lange dagen maken en tevreden klanten, bezwijk je nu bijna aan alles wat moet!
Jij bepaalde bij de start waar je mee bezig bent, maar nu plant je secretaresse - hopelijk heb je een secretaresse - je agenda vol en ga je waar je eigenlijk helemaal niet heen wilt. Moet je weer een aantal gesprekken voeren, waar je helemaal niet goed in bent. Of je hebt een drukke werkweek achter de rug - wat heb je eigenlijk gedaan vraag je je af -en staat er een medewerker aan je bureau die verteld een andere baan te hebben en vraagt wanneer hij weg kan.
Zucht… Eerst maar weekend.
Omdat ondernemen een continu proces is wat je onbewust nauwelijks aan of uit kunt zetten, overkomt bovenstaand verhaal menig ondernemer. De start van de onderneming begint vaak met veel enthousiasme. Hoe de start ook begint, of het nu als een droom is die werkelijkheid wordt, of meer geleidt door de omstandigheden, alles kan. Er moet toch geld op de plank komen?!
Waar het zelfstandig ondernemerschap vaak wordt verward met:
is de praktijk na verloop van tijd iets weerbarstiger en bepaalt de orderportefeuille en/of de agenda jouw leven. Als je geen stappen onderneemt om dit te voorkomen, ben je uiteindelijk alleen maar bezig met werken. Tijd voor bezinning, gezin of familie schiet er vaak bij in.
Om meer grip op het bovenstaande te krijgen, te hebben en te houden, wil ik je 3 praktische tips meegeven.
1. Deel je tijd in. Ga bewust met je tijd om door gebruik te maken van een planning voor werk en privé én alles in te plannen, ook je vrije tijd.
2. Strategie. Neem de tijd om na te denken over:
Leg bovenstaande vragen en antwoorden vast op een A4 of A3. Dit geeft je houvast in je keuzes en planning.
3. Onderhoud. Plan minimaal één keer per maand een moment in om je strategie door te nemen en te toetsen of je leven en planning van dat moment conform je eigen wensen/strategie zijn. Stuur bij daar waar nodig!
Heb je hierbij hulp nodig? Neem contact met ons op via 0318-830226 of kijk voor meer informatie op www.buntgroep.nl.
Wim Verhoeks RAB, Business consultant