Vergroot je werkplezier in 3 stappen

Heb je er diep in je hart ook niet zo veel zin in om weer aan de slag te gaan met je werk? Dat kan! Toch komt je werk iedere dag terug en mag best meer zijn dan alleen zorgen voor brood op de plank. Lees hier wat jij vandaag al kunt doen om jouw werkplezier te vergroten.

Vergroot je werkplezier in 3 stappen

’s Morgens energiek je bed uitstappen en met verlangen uitkijken dat je weer aan de slag mag. Je ziet en merkt dat jouw werk er toe doet, dat het er zelfs toe doet dat jíj dit werk doet! Werk waarin je je kwaliteiten en deskundigheid kunt inzetten, een prettige werksfeer, leuke collega’s en waardering en erkenning van anderen voor wat je doet. Als dit gaat over jou, dan kan je gerust stellen dat jij beschikt over werkplezier. Werkplezier is dan écht iets om dankbaar voor te zijn!

 

Misschien ben jij echter die persoon die vanmorgen opstond en de werkweek al probeerde ‘uit’ te kijken of de weken telde tot aan de zomervakantie. Dat je vanmorgen bij het binnenstappen dacht …. ‘wat - dóe - ík - hier’. Maar ja, je hypotheek moet ook betaald worden… Als je denkt dat je werkplezier in handen van anderen ligt, bewaar dan je laatste restje energie voor iets anders en lees niet verder. Maar, ben je iemand die het de moeite waard vindt om te investeren in werkplezier, dan is deze blog precies voor jou!

 
Waarom?

Het ervaren van werkplezier heeft veel voordelen voor je:

  • minder stress en burn-out met de kans op minder verzuim;
  • productiever in het werk;
  • veel minder gevoel van werkdruk;
  • je kunt meer aan;
  • aan het eind van de dag energie over voor de avond;
  • een positieve werksfeer;
  • je bent een ambassadeur voor de organisatie.

 

Wil je dit ook? Dat kan!

 
De drie psychologische basisbehoeften

Onderzoek toont aan dat aan de drie basisbehoeften autonomie, verbondenheid en competentie voldaan moet worden om gelukkig en gemotiveerd te kunnen werken en meer werkgeluk te ervaren. Werkplezier is een afgeleide van werkgeluk. Onderstaande drie tips sluiten ieder aan op één van deze basisbehoeften, zodat je zelf iets kunt doen om je basisbehoefte op een gezonde manier te voeden.

 
1. Start je werkdag met het stellen van doelen

Dingen die ‘moeten’ voelen als een last, opgelegd. Bedenk wat écht zinvol is en waar jij vandaag je kostbare tijd aan wilt besteden. Bepaal je doelen voor je dag heel concreet en bedenk welk resultaat je daarbij voor ogen hebt. Bepalen wat je wilt in plaats van wat je moet, een doel bepalen en committeren daaraan betekent ook dat je verantwoordelijkheid en eigenaarschap neemt voor de taak. Dit versterkt je autonomie, of zoals de pedagoog Langeveld het verwoordde ‘de zelfverantwoordelijke zelfbepaling’.

 
2. Geef iedere dag minimaal één oprecht compliment

Oprechte waardering van mensen onder elkaar werkt als een booster: je kunt er voor een tijdje tegen! Waardering betekent dat je iemands inzet of gedrag of een kwaliteit van iemand van waarde acht, daar écht blij mee bent. En van waarde zijn, van betekenis zijn is de voedingsbodem voor werkvreugde. Kijk een collega aan en zeg ‘joh, wat heb jij die machine in korte tijd weer aan de praat kunnen krijgen, we hebben dankzij jou weinig achterstand in de productie opgebouwd’. Of gewoon aan het begin van de week ‘fijn je weer te zien’.

 

3. Sluit elke dag af met 3 positieve punten

Tenslotte is voldoening voor iets wat je zelf hebt gefixt met inzet van jouw talenten en kwaliteiten, essentieel. Je ontwikkelt vertrouwen en plezier in eigen kunnen, je beseft dat je competent bent. Gebruik daarom het laatste kwartier van de dag om aan deze basisbehoefte aandacht te schenken. Ga de dag langs en schrijf 3 zaken op waar je ‘fier’ op bent. Wat jou betekenis geeft aan je werk. Bijvoorbeeld dat ene telefoontje waarin je jezelf herpakte toen de klant boos werd en jij rustig bleef. Of dat na jouw interventie de klant of vastgelopen collega opgelucht ademhaalde en verder kon. En vergeet niet dat compliment van je collega of klant op het lijstje erbij te zetten of nog beter, te bewaren in je hart.

 

Maak de balans op

Neemt je werkplezier toe met deze tips? Top! Ga zo door en probeer eens andere manieren uit waarmee je op een gezonde manier kunt voorzien in je basisbehoeften.

 

Blijft het ondanks het toepassen van deze tips hetzelfde of neemt werkplezier nog meer af? Ga dan eens na hoe dat komt. Heeft dit te maken met het lastig vinden om zelf te voorzien in één van deze drie basisbehoeften? Zijn er veranderingen in de organisatie of in je privé leven waardoor de balans in competent voelen, autonomie ervaren of verbinding ervaren onder druk komen te staan? Spreek er eens met één van onze coaches over!

 

drs. Bertha van Maaswaal, trainer/coach

BLOG

image
3 redenen om als ondernemer je eigen miljoenennota te maken
11 / 11 / 2024
Lees meer
image
Hoe jij erachter komt wat je perfecte baan is
30 / 10 / 2024
Lees meer