Een nieuwe uitdaging aangaan: ja of nee?

Wanneer staat een ondernemer voor nieuwe uitdagingen? Wat is verstandig? Moet hij altijd bij zijn core business (kernactiviteit van het bedrijf) blijven? Wanneer adviseren we juist nieuwe uitdagingen aan te gaan? Raakt een ondernemer wel uitgekeken? Wat kan een oorzaak zijn?

Een nieuwe uitdaging aangaan: ja of nee?

Enthousiaste start van je bedrijf

De start van de onderneming begint vaak met veel enthousiasme. Of dat nu als een droom is die werkelijkheid wordt of meer geleidt door de omstandigheden. Alles kan.

 

‘Mijn jongensdroom is het hebben van een eigen bedrijf. Al jong was school een lastige verplichting en was ik liever bezig met mijn handen. Ik bood al jong mijn diensten aan, aan mensen in mijn omgeving en toen ik eindelijk 18 werd, kocht ik mijn eerste bus… Nu, 10 jaar later, heb ik 11 bussen.’

 

De werkelijkheid is weerbarstiger

Werken met je handen, mensen tevreden stellen, mooie projecten opleveren, dat was je lust en je leven. Nu ben je vooral bezig met werk binnen halen, de kwaliteit van je medewerkers goed praten, schade herstellen en oké, dat is dan nog gerelateerd aan waar je eens mee bent begonnen. Maar er komt veel meer op je af in steeds grotere mate, wat minder te maken heeft met je oorspronkelijke doel.

 

Uitdagingen

In het bovenstaande zijn al een aantal momenten genoemd waar je als ondernemer tegen aan kunt lopen. De één ziet het als een probleem, de ander als een uitdaging. Wanneer wordt het een probleem? Als de uitdaging niet past bij wie jij bent als ondernemer. Want een ondernemer is niet automatisch ook een manager of goede leidinggevende. Weet als ondernemer waar je grenzen liggen, zodat je elke uitdaging op de juiste manier kan aanpakken. Naast het kennen van je grenzen, is het belangrijk dat uitdagingen passen bij je missie en visie en de daaraan gekoppelde doelen. Het hebben van een meerjarige strategie kan je hierbij heel goed helpen.

 

Wanneer het aansturen van medewerkers niet jouw sterkste kant is, kun je daarvoor een opleiding gaan volgen en je gedrag proberen om te buigen tot een goede manager of leidinggevende, met als grote vraag of jij daar echt blij van gaat worden. Je kunt ook besluiten een goede leidinggevende aan te nemen en jezelf te focussen op daar waar je goed in bent.

 

Een andere uitdaging voor een ondernemer is dat hij of zij niet alles zelf hoeft te doen of te kunnen. Wij komen geregeld ondernemers tegen die alles zelf willen blijven doen binnen hun bedrijf. Die ondernemers zijn dan zelf de belemmering van groei en ontwikkeling van hun eigen bedrijf. Voor veel ondernemers is het een uitdaging om dingen los te laten of te delegeren. Die ondernemer moet leren: alleen ga je harder, samen kom je verder.

 

Core business: ja of nee?

Is het belangrijk om je te houden aan je core business, de kernactiviteit van je bedrijf? Die vraag hangt sterk af van wie je bent en welke missie jij hebt in je leven. Daarnaast hangt het ook af van jouw vaardigheden en capaciteiten. Van belang is altijd: focus op wat je doet! Wanneer de focus verloren gaat, zie je activiteiten en kwaliteiten achteruit gaan.

 

Niet de core business is de vraag, maar jouw doelen! Maar het is toch niet verstandig om met van alles en nog wat bezig te zijn? Nee, dat klopt!

 

Wanneer je ervoor zorgt dat jouw onderneming kan functioneren, zonder dat jij de drijvende kracht bent of altijd aanwezig moet zijn, heb je tijd en aandacht over om een nieuwe uitdaging aan te gaan, die past bij jouw persoonlijke doelen. Zo kun je ervoor zorg dragen dat je elke keer weer nieuwe uitdagingen aan kunt gaan, zonder te belanden in de 12 ambachten en 13 ongelukken.

 

Wanneer een nieuwe uitdaging aan gaan?

Nieuwe uitdagingen kun je aangaan wanneer je er zeker van bent dat dat waar je mee bezig bent geweest in goede handen is. Dat kan zijn dat jouw aanwezigheid niet meer nodig is of je jouw onderneming hebt kunnen verkopen.

 

Raakt een ondernemer wel eens uitgekeken?

Er zijn ondernemers die keer op keer bezig moeten zijn met een volgende stap… Net als een bergbeklimmer. Als de ene moeilijke top is bereikt, ligt de focus al weer op een nog moeilijkere top. Deze ondernemer heeft keer op keer een uitdaging nodig en raakt snel uitgekeken op waar hij mee bezig is.

 

Wanneer je meer een specialist bent, zul je veel meer gefocust zijn op verbeteringen en innovaties. Je wilt dat wat je doet steeds beter doen of er een beter rendement uit halen. De uitdaging ligt dan veel langer binnen één en dezelfde onderneming.

 

Nieuwe uitdagingen is een zeer breed en oneindig onderwerp. Het belangrijkste is: blijf vooral bij jezelf en doe wat bij jou past!

Neem contact op voor meer informatie!

 

Wim Verhoeks RAB, Business consultant

 

BLOG

image
7 tips om je emoties in het proces van bedrijfsopvolging te managen
16 / 04 / 2024
Lees meer
image
Duidelijkheid, zelfstandigheid en grip met functiebeschrijvingen in jouw bedrijf
11 / 04 / 2024
Lees meer