5 manieren om je team te ruïneren

Laten we eerlijk zijn: samenwerking in een team is niet altijd zo rooskleurig als het lijkt. Soms loop je als team vast in een moeras van miscommunicatie, frustratie en irritatie. Vooral in familiebedrijven, waar persoonlijke en professionele grenzen vaak vervagen.

Laten we daarom eens kijken naar vijf praktische manieren om de samenwerking in je team tegen te gaan.

5 manieren om je team te ruïneren

1. Stel vage doelen

Een goede manier om de samenwerking in je team te dwarsbomen, is door geen duidelijke doelen te stellen. Als niemand weet wat er bereikt moet worden, dwaalt het team doelloos rond. Zorg dus niet voor concrete en meetbare doelen. Mocht je ze wel hebben, hou deze dan voor je zelf.

 

2. Minimaliseer communicatie

Communicatie is de levensader van elk team. Minimaliseer dat dus. Laat belangrijke informatie achterwege, reageer niet op e-mails en houd essentiële updates voor jezelf. Zorg er ook voor dat je geen overlegritme opzet. Hoe minder informatie er wordt gedeeld, hoe groter de verwarring en frustratie zal zijn.

 

3. Plaats individuele prestaties boven teamwork

Beloon alleen individuele prestaties. Negeer teaminspanningen en moedig een cultuur aan waarin iedereen voor zichzelf werkt. Je begrijpt het al: teamuitjes, teamdagen of even bijpraten met elkaar als team zitten we ook niet op te wachten. Vergeet dus die saaie teambuildingsactiviteiten.

 

4. Vermijdt constructieve feedback

Pfft, ook al zo’n hekel aan het woord feedback? Dan ben je hier aan het juiste adres. Dit moet je namelijk echt vermijden: constructieve feedback geven. Negeer fouten die gemaakt worden. Iedereen maakt namelijk fouten. Nog beter is het om ook geen waardering of complimenten te geven aan je teamleden. Als ze iets goed doen is gewoon de norm. Punt. Anders voelen teamleden zich al snel belangrijk en gewaardeerd. Je weet waar dit op gaat uitlopen.

 

5. Creëer een hiërarchische werksfeer

Laten we teruggaan naar het oude autoritaire model, waarin de baas alles bepaalt en werknemers geen inspraak hebben. Zorg er dus voor dat verantwoordelijkheden zo hoog mogelijk in de organisatie neergelegd worden. Het voordeel hiervan is dat teamleden terughoudend worden in het delen van hun eigen mening en ideeën.

 

Dit zijn de voordelen

De grote voordelen van deze manier van werken:

  • Snellere besluitvorming: je hoeft geen rekening te houden met anderen.
  • Het conflict hoeft niet te worden opgezocht. Dit zorgt voor verlaging van stress.
  • Je behoudt je autonomie en controle. Dit geeft een gevoel van onafhankelijkheid. Altijd fijn.

 

Veel succes!

En wil je het toch anders of lukt het niet? Neem contact met me op. Dan geven we samen het laatste zetje.

 

Wouter Bunt, trainer en coach

BLOG

image
Prinsjesdag 2024: Wat familiebedrijven moeten weten over hun bedrijfsopvolging
23 / 09 / 2024
Lees meer
image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer