Het bedrijf schenken aan de nieuwe generatie, een ideale oplossing! De kinderen stappen heel laagdrempelig in en de financiële druk voor het bedrijf is minimaal. De kinderen worden niet opgezadeld met een terugverdientijd van hun investering en zijn daarmee niet afhankelijk van toekomstige dividenden uit het bedrijf. Familie blij, bedrijf blijft gezond, wat wil je nog meer? Maar zijn jullie er wel klaar voor?
Het schenken van jullie familiebedrijf wordt in Nederland gefaciliteerd door de Bedrijfsopvolgingsregeling (hierna: de BOR) (Artikel 35b Successiewet). De mogelijkheid ligt hiermee voor het oprapen. Toch is het proces tot schenken tijdrovend, complex, maar bovenal ook gevoelig. In deze blog stellen we je 5 praktische vragen, waarop je antwoord moet krijgen, voordat je gebruik gaat maken van de BOR. Daarnaast geven wij enkele praktische tips voor een optimale benutting van de BOR.
Schenken klinkt heel aantrekkelijk, maar ligt het ook binnen de mogelijkheden voor jullie? Een helder beeld hebben bij je pensioen en/of andere vormen van inkomen na het overdragen van het bedrijf is cruciaal voor het maken van een verantwoorde keuze. Laat een financiële analyse maken in combinatie met een financiële planning en beslis dan of schenken een optie is.
De schenking is niet net zo snel geregeld als het overhandigen van de sleutels tot het bedrijfspand aan de kinderen. Eerst moeten de volgende vragen worden beantwoord:
Ook kan het zo zijn dat jullie de komende jaren er eerst voor moeten gaan zorgen dat zorgeloos rentenieren na schenking mogelijk is. Belangrijk om te weten is dat politiek Den Haag de BOR onder de loep gaat nemen. Sommige specialisten verwachten een versobering van de regeling en een enkeling een afschaffing. Dit laatste verwachten wij niet, wel denken we dat de invulling van de regeling in de toekomst zal wijzigen.
Tip: verdiep je snel in de materie!
De BOR is in het leven geroepen om het mogelijk te maken zonder al te veel fiscale belemmeringen het familiebedrijf voort te zetten. De regeling kent wel een aantal kritische voorwaarden en lastigheden, namelijk:
Het ene kind krijgt het familiebedrijf geschonken, hoe kijkt de rest van de kinderen hier tegenaan? De eerder genoemde waardebepaling biedt transparantie naar de rest van de familie (inzake de waarde van de schenking). Om later minder risico op scheve gezichten te krijgen, is een eerlijk gesprek met het hele gezin een belangrijke succesfactor. Pa en ma krijgen dan bij leven de gelegenheid om uit te leggen wat het hen waard is dat het familiebedrijf wordt voortgezet en kan er worden uitgelegd dat het krijgen van een bedrijf niet alleen lusten, maar ook een hele verantwoordelijkheid en offers met zich meebrengt.
In combinatie met de druk op de BOR-regeling vanuit de overheid en de complexiteit er van (zowel financieel als familiair), adviseren wij families zo snel mogelijk te starten met het verkennen van een mogelijke toepassing van de BOR voor het bedrijf en de familie. Gezien de complexiteit is ons advies: laat je begeleiden door een specialist.
Ook benieuwd naar de (on-)mogelijkheden voor het schenken van jullie familiebedrijf? Laat je adviseren door de specialisten bedrijfsoverdracht van Bunt Groep!
Zullen we groeien?
Bunt Groep | 0318-830226
drs. N.C. (Danny) Heeren RA RV, Business Consultant