Problemen in je team? Kijk eens naar je teamomvang

Wanneer de prestaties van jouw team tegenvallen, kan het zijn dat er teveel mensen aan boord zijn. Voor effectieve teamprestaties is het goed om soms wat kleiner te denken. Hoe groot is jouw team? Hoe groot moet een team eigenlijk zijn? Is er iets als een ideale omvang? Het ideale team is niet te groot, divers van samenstelling en gericht op een helder doel. En er zijn meer succesfactoren.
In deze blog gaan we in op de ideale omvang van het team en lees je waarom een team met de juiste omvang volgens Jeff Bezos genoeg heeft aan twee pizza’s.

Problemen in je team? Kijk eens naar je teamomvang

Problemen bij te grote teams

Hoe groter het team, hoe groter de kans op conflicten. 4 problemen die je bij te grote teams vaak tegenkomt:

1. Verlies van prestatie: het ‘social loafing’-effect

‘Social loafing’ is het psychologisch fenomeen dat een persoon minder moeite doet om een ​​doel te bereiken wanneer hij in een groep werkt, dan wanneer hij alleen werkt. Het wordt gezien als een van de belangrijkste redenen waarom teams soms minder productief zijn dan de gecombineerde prestaties van ieder individueel teamlid. Dit verschijnsel van meeliften met de ander heet ook wel het Ringelmann-effect, vernoemd naar Max Ringelmann, die hier uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan.

2. Verlies van effectieve besluitvorming

Grotere teams zorgen ervoor dat de groepsdruk een grotere rol speelt en mensen zich gedwongen voelen om zich aan te passen aan de meerderheid. Besluitvorming is hiermee vaak lastig. Je kunt je wel voorstellen dat het bijvoorbeeld lastig vergaderen wordt met veel mensen. Dat merk je al snel als het aantal boven de 7 toeneemt. Mensen haken dan al snel af en zijn geen onderdeel meer van de teamdynamiek. De besluitvorming wordt trager, ineffectiever en duurt langer. 

3. Verlies van effectieve communicatie

Grote teams zijn lastiger, omdat alles groter wordt. Je moet letterlijk en figuurlijk harder praten om aandacht te krijgen. Je zult groter moeten aanzetten om gezien en gehoord te worden. Door dit ‘vergroten’ van emoties en letterlijk het volume, is de interactie harder, scherper en minder genuanceerd. En dus lastiger om in goede banen te leiden.

4. Verlies van onderlinge uitwisseling

Hoe groter de teamomvang, hoe moeilijker de uitwisseling wordt tussen alle teamleden. Als het teams niet lukt om goed uit te wisselen tussen andere teamleden en het beste uit elk teamlid te halen, ben je de kracht van een team kwijt. Dat heeft twee redenen: als eerste maak je te weinig gebruik van één of meerdere teamleden. Als tweede voeg je onvoldoende aan elkaar toe, omdat niet iedereen maximaal meedoet, gezien of gehoord wordt.

 

De Romeinen en hun teamomvang

Is er überhaupt een ideale teamomvang? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, er is wel degelijk een ideale omvang van een team. Dat is namelijk tussen de 8 en 10 man. Groot genoeg om alle taken te verdelen en klein genoeg om elkaar echt goed te leren kennen en door te groeien.


De indianen of de Inca’s hadden vroeger al legers die decimaal waren opgedeeld. De Romeinen kopieerden dit voorbeeld. Een bevelhebber had in die tijd tien mensen onder zich.


Waarom tien? Tien blijkt de ideale omvang om mensen toe te kunnen spreken, zonder je stem te hoeven verheffen. En zonder te tellen, weet je dat iedereen er is. Tien mensen biedt ook nog de kans aan de individuele groepsleden om iets terug te zeggen. Misschien ook niet zo heel verwonderlijk dat in de sport veel teams uit tien of elf mensen bestaan. Kennelijk zijn de teamwetten ook daar van toepassing.

 

Maximaal twee pizza’s groot

Tien is natuurlijk geen heilig getal. In het geval van kleinere projecten of bijvoorbeeld strategische besprekingen, kan tien ook weer aan de ruime kant zijn. Hoeveel is dan verstandig?


Veel managementmodellen gaan uit van acht teamrollen. Zou acht dan een ideaal aantal zijn? Ook dat blijkt vaak net te ruim bemeten. Vier is een absolute ondergrens, dus algemeen wordt erkend dat zes mensen aan de teamtafel een goed en werkbaar compromis is. En onder de vier kun je nog nauwelijks spreken van een team.


De CEO van Amazon, Jeff Bezos, stelde bij de start van zijn bedrijf dat ieder team klein genoeg moest zijn om van twee pizza’s te kunnen eten. Zo niet, dan is het te groot.

 

Kies de juiste teamomvang

Samenvattend: teams groter dan 10 zorgen al snel voor problemen. Er is daarom veel voor te zeggen om te kiezen voor een ideale grootte tussen de 8 en 10 man. Maak je die keuze niet en werk je met teams van veel meer teamleden, dan heb je een enorm productiviteitsverlies en veel minder werkplezier.


Kan het praktisch gezien niet, denk dan goed na over structuren en procedures, die zorgen dat grote teams toch vooruit komen.

 

En nu?

Even sparren over de juiste teamomvang, samenstelling en doelen van jouw team? Neem contact met ons op of bekijk onze pagina over teamontwikkeling. We staan je graag bij in de complexe realiteit van alle dag. Want groei vindt altijd zijn weg.

 

Wouter Bunt, trainer en teamcoach

 

BLOG

image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer