Prinsjesdag 2024: Wat familiebedrijven moeten weten over hun bedrijfsopvolging

Op Prinsjesdag 2024 zijn er fiscale wijzigingen bekendgemaakt die van invloed zijn op bedrijfsopvolgingen. Vooral voor familiebedrijven is het belangrijk om te weten welke veranderingen eraan komen, zodat ze tijdig kunnen inspelen op de nieuwe regelgeving. In deze blog bespreken we de kernpunten van de aangekondigde wijzigingen en geven we praktische tips waar je als ondernemer rekening mee kunt houden.

Prinsjesdag 2024: Wat familiebedrijven moeten weten over hun bedrijfsopvolging

1. Veranderingen in de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Een van de belangrijkste wijzigingen die op Prinsjesdag werd aangekondigd, betreft de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze regeling biedt ondernemers nu nog de mogelijkheid om hun familiebedrijf relatief gunstig over te dragen aan de volgende generatie.

Vanaf 2025 zal de voortzettingseis van 5 jaar naar 3 jaar gaan. Hierdoor kun je korter na de overdracht al nadenken over zaken als herstructurering of aan- of verkoop van een bedrijfsonderdeel. Ook heeft het kabinet plannen om vanaf 2026 een aantal wijzigingen door te voeren die gericht zijn op het voorkomen van misbruik van de BOR. Een van de voorstellen hiervoor is het aanpassen van de bezitseis wanneer een ondernemer de AOW-leeftijd heeft bereikt. Hoe ouder je bent, hoe langer de bezitseis geldt. Ook is het voorstel dat vanaf 2026 alleen gewone aandelen geschonken kunnen worden via de BOR, de vrijstelling geldt dan niet meer voor opties op aandelen of winstbewijzen.

 

Wat kun je doen?

  • Tijdige planning: Voor ondernemers die van plan zijn om op termijn hun bedrijf over te dragen, is het goed om vast na te denken over een opvolgingsplan.
  • Herzie je strategie: Bekijk samen met ons hoe deze nieuwe regels impact hebben op jou specifieke situatie. Het kan lonen om je opvolgingsplan bij te stellen.

 

2. Belastingtarieven voor ondernemers: Box 2

Voor ondernemers die hun familiebedrijf willen overdragen via een verkoop van aandelen, zijn er ook wijzigingen in de inkomstenbelasting die van invloed kunnen zijn. Het belastingtarief in box 2, waar inkomen uit aanmerkelijk belang onder valt, zal in 2025 dalen. Dit raakt met name directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) die overwegen hun aandelen over te dragen aan familieleden of externe kopers.

 

Let op de volgende punten:

  • Verlaagd box 2-tarief: Het lagere belastingtarief van 31% tegen het huidige tarief van 33% in de tweede schijf van Box 2 maakt het aantrekkelijk om een aandelenoverdracht pas in 2025 te doen, om zo te profiteren van het lagere tarief.
  • Herzien dividendbeleid: Overweeg om dividenduitkeringen later te doen, om te voorkomen dat deze nog onder het verhoogde tarief vallen.

 

3. Persoonlijke financiën van ondernemers: Wat gaat er veranderen?

Naast de wijzigingen die specifiek betrekking hebben op bedrijfsopvolging, zijn er ook enkele veranderingen aangekondigd die impact hebben op de persoonlijke financiën van ondernemers. De aanpassing van de schijven in Box 1 en Box 2 kunnen een goede aanleiding zijn om je financiële planning opnieuw te bekijken.

 

Praktische tip:

  • Vermogensplanning: Met de wijzigingen in de inkomstenbelasting kan het slim zijn om te kijken naar vermogensopbouw via andere wegen, zoals pensioenopbouw of vastgoed.

 

Conclusie: Actie ondernemen is nu belangrijker dan ooit

De aangekondigde maatregelen moeten nog wel besproken worden in de Eerste en Tweede Kamer. Gezien de samenstelling van het kabinet zou het maar zo kunnen zijn dat de definitieve wetgeving afwijkt van de aangekondigde plannen.

Wil je weten wat deze veranderingen precies voor jou betekenen? Neem contact op met onze experts. Samen zorgen we ervoor dat je bedrijfsopvolging en persoonlijke financiën goed voorbereid zijn op de toekomst.

 

Elizabeth Kok, business consultant

 

BLOG

image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer