Ondernemers opgelet: recept voor meer werkplezier en meer resultaat, met minder inspanning

Als ondernemer en leidinggevende ben je altijd op zoek naar manieren om efficiënter te werken. Voor jezelf, maar ook voor je team. Daar heb je Lean voor nodig. Want Lean is dé methode om resultaat te boeken, zonder dat je zelf of je mensen ‘over de kop gaan’. Sterker nog: met Lean krijg je meer resultaat, met meer werkplezier en minder inspanning.

Ondernemers opgelet: recept voor meer werkplezier en meer resultaat, met minder inspanning

Wat is Lean?

Lean is een manier van naar je bedrijf kijken. Beter nog, een manier om naar je bedrijfsprocessen te kijken. Lean onderscheidt in die bedrijfsprocessen twee soorten activiteiten:

  • Activiteiten die waarde opleveren voor je klanten.
  • Activiteiten die GEEN waarde opleveren voor je klanten.

 

Deze soort activiteiten noemen we verspillingen of iets vriendelijker ‘lekkages’.

Je kunt ieder bedrijfsproces dan ook wel vergelijken met een waterleiding die op sommige plekken lek is. 3 redenen waarom je bedrijf daarom Lean moet zijn:

 

Minder inspanning

De kunst is dus om met Lean die lekkages op te sporen en te repareren.

Wat voor lekkages kun je allemaal tegenkomen?

Alles wat niet in één keer goed gaat en daarom opnieuw moet. Als mensen niet door kunnen met hun werk en moeten wachten. Als je naar informatie, onderdelen of gereedschappen moet zoeken of veel moeite moet doen om erbij te kunnen.

Op het moment dat je deze lekkages kunt voorkomen, wordt je bedrijfsproces gelijk efficiënter. Je hoeft geen energie meer te steken in activiteiten die niets opleveren.

 

Meer werkplezier

En daarmee vergroot je ook gelijk het werkplezier. Want vaak is het zo, dat jij als ondernemer, maar ook je mensen, allang wisten dat die lekkages er waren. Met allerlei frustraties tot gevolg.

Ga je aan de slag met Lean, dan neem je de lekkages én de frustraties weg.

Onze ervaring is dat door je mensen te betrekken, zij zelf met de oplossingen komen om lekkages weg te nemen. Dat werkt dubbel uit in werkplezier. Frustraties weg en trots op wat mensen zelf hebben gedaan om Lean te werken.

 

Meer resultaat

Leuk is dat, minder inspanning en meer werkplezier. Maar wat levert Lean op?

Het korte en bondige antwoord is: tijd en geld!

Ga maar na: als je minder hoeft te wachten, kun je je tijd efficiënter gebruiken. Als zaken in één keer goed gaan, hoef je dingen niet dubbel te doen. Als je direct bij je informatie en spullen kunt komen, zonder zoeken of met minder moeite, werk je efficiënter.

Bovendien neemt je kwaliteit toe en zul je je producten en diensten op tijd en vaak sneller kunnen leveren aan je klanten.

Wij hebben Lean in de praktijk effect zien hebben op kwaliteit, doorlooptijd, kosten en flexibiliteit!

 

Wat moet je doen om Lean te worden?

Genoeg redenen om je bedrijf Lean te maken. Dit begint altijd met een eerste stap: je verder verdiepen in wat Lean doet met jouw bedrijf. In de training ‘Grip op je bedrijfsproces’, maak je kennis met Lean en pas je het direct toe op je bedrijfsproces. Schrijf je nu in, wachten is een lekkage

 

Henk Hop, Business Consultant 

 

BLOG

image
7 tips om je emoties in het proces van bedrijfsopvolging te managen
16 / 04 / 2024
Lees meer
image
Duidelijkheid, zelfstandigheid en grip met functiebeschrijvingen in jouw bedrijf
11 / 04 / 2024
Lees meer