Ondernemen is vrijheid, toch? Of voel je dat je ‘geleefd’ wordt door je onderneming?

Ondernemen is vrijheid, toch? Of voel je dat je ‘geleefd’ wordt door je onderneming? Hieronder vind je 3 tips om je grip terug te krijgen!

Ondernemen is vrijheid, toch? Of voel je dat je ‘geleefd’ wordt door je onderneming?

1. Verander je mindset

Daar begint het mee. Anders kijken, anders denken. Ik hoor nog wel eens ondernemers zeggen dat ze ‘geleefd’ worden door de waan van de dag.
Ze geloven dan ook echt dat het niet anders kan. Want de klant gaat voor of de medewerker is plotseling ziek geworden.
En dan moet je wat. Oh ja, moet je wat?

Hoe kijk je naar zo’n situatie? Ga je automatisch zelf het brandje blussen? Of heb je een keuze? Ja, je hebt een keuze, maar het gaat erom of je gelooft dat het ook echt anders kan.

2. Durf te kiezen, de JA MITS regel

Sommige ondernemers denken dat ze geen keuze hebben. Maar dat is volstrekt onwaar. Je hebt altijd een keuze! Je bent waarschijnlijk alleen bang voor de gevolgen van een andere keuze, dan die je automatisch maakt.
Een keuze maken heeft altijd te maken met communiceren en weten dat je een keuze hebt om ‘ja’ te zeggen onder jouw eigen voorwaarden.

Ik noem dit de ‘JA MITS’ regel. En MITS betekent dat je ook je eigen grenzen bewaakt en communiceert. Ondernemers die de MITS vergeten, voelen dat ze geleefd worden. Zij denken dat ze altijd alleen maar JA of botweg NEE kunnen zeggen.

In het voorbeeld van de zieke medewerkers, zou je misschien snel de neiging hebben om het werk zelf te gaan doen om de levertijd van de klant te halen. Maar een andere keuze kan zijn, om in overleg te treden met je klant. Want kiezen om het zelf te doen, betekent dat je iets anders moet laten, wat ook heel belangrijk kan zijn.

 

3. Doe dingen waar je energie van krijgt

Als het je lukt om je eigen grenzen aan te geven, dan creëer je ruimte voor jezelf. Ruimte in je hoofd en ruimte in je agenda. Om te overzien, om te delegeren en te bewaken.
En je delegeert de taken waar je zelf niet zoveel energie van krijgt. (Waarschijnlijk zijn dat ook taken die een ander veel beter kan).

Kijk eens terug in je agenda wat je de laatste twee weken hebt gedaan. Welke activiteiten denk je met veel plezier aan terug? Of welke activiteiten die nu in je agenda staan, zie je erg naar uit? Dat zijn de taken die jou energie geven.

Met deze drie tips groei je als ondernemer. Je krijgt meer grip op jezelf en je bedrijf. En dat biedt weer kansen om verder te groeien.


Wil je hierover doorpraten? Neem eens vrijblijvend contact op!

 

Ir. Henk Hop, Business Consultant

BLOG

image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer