
In de week van het geld, geef ik je graag het antwoord op deze vraag door 3 mogelijkheden te schetsen. Na het geluk te hebben in een familiebedrijf geboren te zijn, lijkt het geluk niet op te houden en ben jij degene die het familiebedrijf mag en wil voortzetten. Gaaf! - Help! Maar kan het ook echt? Financieel gezien dan?
Wat mooi dat je door alle selecties heen bent gekomen en er nu een plekje in het eigendom van jullie familiebedrijf open staat. Jij mag met jouw kwaliteiten een bijdrage leveren om de trots van jullie familie voort te zetten. De generatie voor je of zelfs al eerdere generaties daarvoor, hebben alles gegeven voor het bedrijf en gezorgd dat er nu iets moois staat, wat overgedragen mag en kan worden aan de volgende generatie. Aan jou.
Na de vraag of je het familiebedrijf wilt overnemen en beantwoording van de vraag of jij het aan kan, komt er een andere vraag. “Hoe krijg ik het benodigde kapitaal bij elkaar?” Een interessante, maar ook een lastige vraag. In deze blog gaan we niet in op de waardering van de onderneming, daarvoor verwijzen wij je graag door naar een eerder verschenen blog: Gefeliciteerd! Jullie staan voor een opvolging van jullie familiebedrijf.
Hierbij geven wij jou 3 mogelijkheden om de overdracht van het eigendom te financieren.
1. Binnen de familie
We zien nog al eens dat de overdragers hun kapitaal blijven investeren in het familiebedrijf, waardoor een groot deel van hun kapitaal of privé vermogen in het familiebedrijf zit. Richting de overdracht van het familiebedrijf aan de volgende generatie ontstaan dan vaak de vragen als: Hoe zit het met mijn pensioen? of: Hoe zorg ik ervoor dat het eerlijkheidsprincipe in mijn gezin niet in gevaar komt? Om deze vragen voor te zijn of er flexibel mee om te kunnen gaan, adviseren wij ondernemers tijdig te beginnen met het “veilig” stellen van hun kapitaal.
Los van al deze vragen, is het voor een familie interessant om te kijken waar het rendement het hoogst is en het risico het kleinst om overtollige liquide middelen onder te brengen. Als het voor een financiële partij interessant is om te investeren in jullie familiebedrijf, waarom dan niet door de familie zelf?
Wij zien dat er in de markt soms te weinig wordt gekeken naar de mogelijkheden van financiering binnen de familie en de testamentaire mogelijkheden hiervan, zonder dat het lijkt alsof een opvolger alles in zijn schoot geworpen krijgt.
2. Bank financiering
Veel banken zijn terughoudend in het financieren van goodwill ofwel aandelen transacties, waardoor vaak maar een (klein) gedeelte van het benodigde bedrag bij banken is op te halen. In de meeste gevallen vraagt de bank dan ook nog om een achterstelling van de overdrager. Door de huisbankier tijdig op de hoogte te stellen van de overdrachtsplanning, krijgt de familie er ineens een adviseur bij: kortom laat de bank tijdig meedenken met de (on)mogelijkheden!
3. Private equity en onderhandse leningen
De opties om geld op te halen bij particuliere beleggers of investeringsmaatschappijen, is een steeds vaker toegepaste oplossing voor de financieringsvraag. Al merken wij in onze praktijk dat de mogelijkheden hiervan niet altijd in zijn geheel bekend zijn of benut worden. Ondernemers zijn vaak van mening dat het beter is geen andere pottenkijkers binnen te halen: “ik moet vrij kunnen ondernemen”. Terecht standpunt, maar ook met een particuliere belegger en zelfs een investeringsmaatschappij zijn goede afspraken te maken waarop er wellicht wat beren op de weg worden weggenomen.
Let op dat dit 3 mogelijkheden zijn van vele mogelijkheden, het vergt wat creativiteit en goed doorvragen wat de wensen en (on)mogelijkheden van de overdrager en de nieuwe generatie zijn.
Ook een combinatie van deze mogelijkheden is mogelijk denkbaar voor jullie specifieke situatie!
Wanneer je behoefte hebt om vrijblijvend te sparren over dit onderwerp onder genot van een bak koffie, bel gerust.
Wim Verhoeks RAB, Business consultant