Laat ze zich maar bewijzen... | Serie 'De parel binnen het bedrijfsleven'

Een nieuwe blog over het familiebedrijf. Deze keer over ouders die twijfelen aan de kennis en vaardigheden van hun kinderen.

Laat ze zich maar bewijzen... | Serie 'De parel binnen het bedrijfsleven'

Om en nabij een jaar geleden ontmoetten wij een ondernemer die met hard werken een goed draaiende onderneming had opgebouwd. Gezien zijn leeftijd, had hij zijn vier kinderen de opdracht gegeven om met elkaar hun visie op de opvolging te bedenken en dit aan hem te presenteren. Met enthousiasme en volle overtuiging presenteerden zij hun verhaal. Echter, gedurende de presentatie werd vader steeds stiller. Het duurde dan ook niet lang voordat hij reageerde toen zijn kinderen bij de pauze de zaal verlieten. Hij schudde zijn hoofd, wierp de hand-out van de presentatie op tafel en zei: “Wat vinden jullie er nou van, daar komt toch niets van terecht?”.

Is dit herkenbaar? In de vorige blog van onze serie ‘De parel in het bedrijfsleven’ hebben we gesproken over de krachten van het familiebedrijf. Tegelijkertijd kennen familiebedrijven ook hun zwaktes. Het proces van loslaten is daar een voorbeeld van. Hier komen we op het punt wat we in onze vorige blog benoemden: Ouders twijfelen aan de kennis en vaardigheden van hun kinderen. In deze blog gaan we daar dieper op in en geven we je hier drie waardevolle tips voor mee.

Dat je twijfelt aan de opvolging is heel normaal. “Stel je toch voor dat het fout gaat?” Je aanpak heeft gewerkt en “de volgende generatie moet zich nog maar bewijzen”, denk je wellicht. Tegelijkertijd speelt de angst over of het wel goed gaat bij de opvolging niet alleen bij de zittende generatie, maar ook bij de opvolger. In de voetsporen treden van de oprichter of overdrager is namelijk niet eenvoudig en wordt veelal ervaren als een grote stap. “Doe ik het wel goed genoeg?”, vragen veel opvolgers zich af. Om die reden geven wij in onze adviezen veelal de volgende drie tips mee die succesbepalend kunnen zijn in het opvolgingsproces:

  1. Voorkom dat de opvolger te vroeg een te grote broek aantrekt. Het is in het belang van zowel de familie als het familiebedrijf om pas over te dragen op het moment dat de opvolger voldoende (werk)ervaring heeft en weet waar hij/zij aan begint. Om dit te ontdekken is het leerzaam en geeft het zowel de zittende als de volgende generatie meer (zelf)vertrouwen om eerst werkervaring buiten de deur van het familiebedrijf op te doen. Bovendien zorgt dit ook voor een frisse blik van buiten en zie je hoe het er in andere familiebedrijven aan toe gaat.

  2. Ga (onder begeleiding) gezamenlijk het gesprek aan en maak gedragen afspraken over de opvolging. Denk hierbij aan afspraken over wanneer de opvolger in het familiebedrijf mag komen werken, wanneer de zittende generatie een stap terug wil doen en welke begeleiding een ieder hierbij nodig heeft.

  3. Laat de (potentiële) opvolger deelnemen aan een programma speciaal voor opvolgers waarin zij veel leren over het opvolgingsproces. Het ‘Programma voor Opvolgers’ van Bunt Groep helpt de familie om bewuster en met meer zelfvertrouwen keuzes te maken en deze op te volgen. Bovendien worden de (potentiële) opvolgers op deze manier in contact gebracht met andere opvolgers die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen.

En hoe het is afgelopen met de ondernemer waarmee wij de blog zijn begonnen? Hij heeft gedurende onze begeleiding geleerd dat gras niet groeit door er aan te trekken, maar de wortels water te geven. Hij ontdekte dat het gezamenlijk gesprek, het loslaten, ruimte te geven, het leren vertrouwen en op het juiste moment het juiste advies geven, het water is waar de wortels behoefte aan hadden…

BLOG

image
Na Prinsjesdag 2023: 5 praktische tips voor eigenaren van familiebedrijven!
20 / 09 / 2023
Lees meer
image
Wat jouw lichaamstaal echt zegt in gesprekken: 5 tips voor meer impact
12 / 09 / 2023
Lees meer