Kerst: een moment van vrede in oorlogstijd

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen de Engelse en Duitse soldaten ingegraven in stellingen onbeweeglijk tegenover elkaar. Zo ook tijdens kerst. Uitgeput en tegen alle verwachting in, omdat de oorlog toch voor kerst afgelopen zou zijn! Maar in de vroege ochtend van 24 december 1914 gebeurde er iets bijzonders. Plotseling klonk er een stem van een Duitse soldaat. Hij riep de Engelsen op om samen met hen kerstliederen te komen zingen. Verbroederd kwamen de Engelse en Duitse soldaten zingend uit de loopgraven: Stille Nacht, Heilige Nacht. Een moment van vrede in oorlogstijd…

Kerst: een moment van vrede in oorlogstijd

Pijnlijke momenten worden opnieuw gevoeld

Vredig Nederland lijkt zich in alle rust op te maken voor kerst. Voor velen is het een periode om naar uit te kijken: het kerstfeest, de kerstvakantie en de ontmoetingen met elkaar als familie. Het kerstfeest is een belangrijk moment om het kerstevangelie te overdenken. Daarnaast is in de loop der jaren de periode rond kerst tevens een moment van ontmoeting geworden, waarop familieleden bij elkaar komen om in harmonie en gezelligheid een kerstdiner te gebruiken. In de praktijk zie ik echter dat dit helaas niet altijd een harmonieus en gezellig moment hoeft te zijn. Integendeel. Soms is het ook in families ‘oorlogstijd’. Families komen allang niet meer samen of ontlopen elkaar vanwege spanningen, hoogopgelopen meningsverschillen of zelfs pijnlijke familievetes. Een pijnlijke situatie die juist in een periode rond kerst opnieuw wordt gevoeld. Tegelijkertijd kan de periode rond kerst te denken geven. Het kan namelijk zo anders. Maar het begint wel met het onder ogen durven zien van de situatie en het gesprek over het meningsverschil met elkaar durven aan te gaan. Om te gaan voor vrede in ‘oorlogstijd’!

 

Kunnen de meningsverschillen bestaan?

Meningsverschillen zijn van alledag en hoeven niet altijd een probleem te zijn. Sommige meningsverschillen kunnen namelijk prima in alle harmonie naast elkaar blijven bestaan. Tegelijkertijd hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Dan dient er passende oplossing te komen. Ik denk hierbij in het bijzonder aan families die met elkaar een familiebedrijf hebben en waarbij er sprake is van een meningsverschil. Een passende oplossing is dan nodig om te voorkomen dat een meningsverschil uitmondt in een conflict.

 

Voorkom het conflict en los het op!

Mijn ervaring is dat conflicten veelal ontstaan door onbegrip. Onbegrip over de kwestie, iemands standpunt of (on)bewuste overtuiging. Waar ik de partijen toe uitnodig is om met elkaar hierover in gesprek te gaan en te luisteren naar elkaars verhaal, wens, verlangen of behoefte. Zicht op elkaars belang zorgt voor begrip en baant de weg naar een oplossing. Wij als adviseurs kunnen je hierin begeleiden door het gesprek met elkaar hierover aan te gaan. Benieuwd naar welke mooie uitkomsten je dit kan opleveren? Neem dan gerust contact op met Bunt Groep.

 

Bram Tijssen, business consultant

 

BLOG

image
3 redenen om als ondernemer je eigen miljoenennota te maken
11 / 11 / 2024
Lees meer
image
Hoe jij erachter komt wat je perfecte baan is
30 / 10 / 2024
Lees meer