Je werk loslaten als je thuis bent

Het zou zo mooi zijn: Je komt thuis van je werk en er wordt een soort knop omgezet. Ineens zijn alle gedachten aan deadlines, je nerveuze leidinggevende en ellenlange to-do-lists verdwenen. Was het maar zo eenvoudig!
De meeste mensen hebben langer nodig om van de werkmodus naar vrijetijdmodus te switchen. En nog dwalen er allerlei werkgerelateerde gedachten en angsten door je hoofd. Om nog maar niet te spreken van eventueel overwerk dat je mee naar huis neemt. Hoe kun je je werk echt loslaten?

Je werk loslaten als je thuis bent

Hoe piekergedachten je hoofd terroriseren

Het loslaten van je werk is niet gemakkelijk als daar veel speelt en er massa's zaken zijn die je moet onthouden. En als je eenmaal thuis probeert te ontspannen, vliegt de ene na de andere piekergedachte door je hoofd:

  • Ik moet morgen niet vergeten om Anna te mailen.
  • Vervelend, ik ben vergeten document x naar Fred te mailen. Dat moet morgenochtend als eerste gebeuren.
  • Ik vraag me af waarom Pieter altijd zo naar tegen me doet.
  • Hoe krijg ik die stapels werk ooit af?

Je hoofd leegmaken

Mocht je dit scenario herkennen, dan is je hoofd duidelijk vol met gedachten en angsten. En aangezien je eindelijk toe bent gekomen aan ontspanning, krijgen je hersens juist tijd om die gedachten te ordenen. Tijdens de werkdag had je het namelijk veel te druk met andere dingen.

Wil je echt kunnen ontspannen, dan moet je je hoofd leegmaken. Dit gaat het beste door zaken die je bezighouden op te schrijven. Neem een notitieblok en schrijf alles wat door je hoofd dwaalt op, ook als je aan tafel zit. Het beste is om het meteen te doen, zodat je ervan verlost bent.

Doordat je alle zaken die je bezighouden opschrijft, worden je hersens tot rust gebracht. Alles ligt nu namelijk vast op papier, waardoor je het niet meer kunt vergeten en je hersens gerustgesteld zijn. Ze hoeven je dan niet meer te helpen herinneren aan openstaande taken. Gebruik een vast notitieblok of zet thuis een Stuff-bak neer om dit soort notities in te bewaren. Zorg wel dat je de inhoud elke ochtend mee naar het werk neemt en daar verwerkt.

Werk mee naar huis nemen

Neem je wel eens overwerk mee naar huis? Probeer het dan zo snel mogelijk af te handelen, zodat je daarna kunt ontspannen. Werk dat je nog moet doen drukt vaak op je schouders, waardoor je niet 100% kunt ontspannen. Het allerbeste is om overwerk op je werk te doen en dan pas naar huis te gaan. Zo blijft werk geassocieerd met je werkplek en thuis met ontspanning.


Heb je er moeite mee om je werk los te laten? Lukt het je niet om de juiste balans te vinden tussen werk en privé? Volg de training Time Management en ontdek dat ook jij kunt ontspannnen! Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

BLOG

image
Zoek de 8 verspillingen in jouw organisatie
07 / 09 / 2021
Lees meer
image
Waarom de koude kant ook een frisse wind kan zijn | Serie 'De parel binnen het bedrijfsleven'
04 / 08 / 2021
Lees meer