Is mijn bedrijf toe aan de volgende generatie?

De vraag die we hier stellen kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Zo kun je je afvragen of de opvolger geschikt is voor het bedrijf, maar kun je je ook afvragen of het bedrijf zit te wachten op de opvolger. Met deze manier van invullen, blijven we dichtbij de eigendom kant van het bedrijf. In deze blog wil ik het nu eens niet van de eigendom en zeggenschap kant bekijken, maar veel meer vanuit de organisatie zelf.

Is mijn bedrijf toe aan de volgende generatie?

De vraag belicht vanuit de organisatie zelf, brengt mij ertoe je mee te nemen naar het groeimodel van Greiner. Dit model laat op een helder en duidelijke manier zien wat de fasen zijn die een bedrijf doormaakt. Fasen die los staan van eigendom en zeggenschap, maar alles te maken hebben met de ontwikkelingen die het bedrijf doormaakt. Ontwikkelingen die zeker iets doen met de ontwikkeling en vorming van de aanwezige werknemers en overige stakeholders.

 

De werknemers hebben mogelijk al vele goede ideeën voorbij zien komen. Er zijn al meer organisatiedeskundigen voorbij gekomen, dan dat er daadwerkelijke ideeën zijn uitgevoerd.

Elke fase heeft zo zijn eigen aanpak nodig. De vraag is daarbij belangrijk: wat heeft de opvolger te bieden en wat heeft de organisatie nodig?

 

Jij als overdrager bent vaak begonnen door je handen uit de mouwen te steken en je vak te beoefenen, door te doen waar je goed in bent. Al snel bleek dat wat jij deed voor een werkgever, je dit ook prima voor jezelf kon doen en zo is je eigen onderneming een feit. Alleen of samen met je vrouw, maar in ieder geval door de steun die je van je vrouw hebt gekregen, ben je alle energie aan jouw bedrijf gaan geven. En zoals vaak, wat aandacht krijgt groeit. Zo groeit jouw bedrijf uit tot een serieuze organisatie, evenals de kinderen die jullie hebben gekregen. Bijna vanzelfsprekend mogen zij in de organisatie komen werken en bouwen zo mee.

 

Jij en de eventuele opvolger worden ouder. Heeft de opvolger alle ruimte gekregen om zichzelf te ontwikkelen? Hebben ze hun eigen keuzes mogen maken of hebben ze moeten toezien dat leeftijdsgenoten een eigen bedrijf gingen opbouwen en moesten ze wachten tot jij toe was aan jouw afbouw?

 

Naast de vragen die ik al eerder noemde inzake de financierbaarheid van de overname, de vorm, de tijd en de geschiktheid, wil ik je eens vragen om doormiddel van het groeimodel van Greiner te kijken naar jouw bedrijf. In welke fase zit jouw bedrijf?

 

Als je antwoord hebt op die vraag, kijk dan eens naar jouw opvolger. Zitten ze op elkaar te wachten of is de opvolger ook veel meer een pionier? Wordt de opvolger wel uitgedaagd om de volgende stappen te gaan zetten en hebben de medewerkers het vertrouwen in de opvolger? Een simpele manier om hierachter te komen is het hun te vragen. De kans dat je een sociaal wenselijk antwoord krijg is groot.

 

Wij van Bunt Groep denken graag met je mee om passende antwoorden te vinden en bij te dragen aan een soepele overgang na overdracht van je bedrijf, om zo te staan voor Groei van Mens en Organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij komen graag een keer op de koffie om samen na te gaan wat wij je te bieden hebben!

 

Wim Verhoeks RAB, Business consultant

 

BLOG

image
7 tips om je emoties in het proces van bedrijfsopvolging te managen
16 / 04 / 2024
Lees meer
image
Duidelijkheid, zelfstandigheid en grip met functiebeschrijvingen in jouw bedrijf
11 / 04 / 2024
Lees meer