Ik kom er niet aan toe, ik ben te druk om processen te verbeteren

Herkent u zich in de titel? Ik kom er maar niet aan toe. De week is zo weer voorbij. Ik ben te druk. En we blijven maar bezig met het spreekwoordelijke ‘brandjes blussen’. Iedere dag is er wel zo’n brandje wat geblust moet worden en is het ene net geblust, dan staat de volgende al klaar.

Ik kom er niet aan toe, ik ben te druk om processen te verbeteren

Ik kom er niet aan toe, ik ben te druk om processen te verbeteren

  

 

 

Wij horen ondernemers wel eens verzuchten, dat ze niet toe komen aan echte verbeteringen doorvoeren, zodat er minder brandjes geblust hoeven te worden.

 

Het dilemma tussen NU en STRAKS 

Ooit had een professor daar een naam aan gegeven: de ‘nu-straks’-klem. Er zijn altijd zaken die NU moeten gebeuren. De klant die bediend moet worden, de factuur die betaald dient te worden, de medewerker die even geholpen moet worden, anders kan hij niet door met zijn werk.

STRAKS gaat over de toekomst, niet over het NU. STRAKS gaat over wat beter zal moeten gaan. Maar ja, dat blijft vaak liggen. Al die kansen om klanten meer tevreden te maken, kortere doorlooptijden te realiseren, het werk gemakkelijker te maken voor uw medewerkers en meer resultaat te halen: ze blijven liggen.

 

Wie is de baas? U of de drukte?

Hoe komt u daar nu bovenuit als ondernemer, leider of manager? Allereerst de volgende vraag aan u. We zijn druk, zeker. Dat is natuurlijk mooi, maar regeert de drukte ons of hebben we zelf nog wel enige controle over al onze drukte? Vervolgens kunt u zich het volgende afvragen. Hoe gaat u om met uw taken en prioriteiten? Bent u zich bewust wat als eerste moet en hoe plant u dat? Hoe gaat u om met alle informatie die op allerlei manieren op u afkomt en iets van u vragen?

 

Tips om boven de waan van de dag uit te stijgen:

  • Als u het idee hebt dat u geleefd wordt en dat het heel lastig is om uw taken echt te plannen, dan adviseren we u om een Time Management Training te doen;
  • Bij processen optimaliseren kunt u klein beginnen. Pak niet meteen een heel groot project op, maar begin met een makkelijk te realiseren verbetering;
  • Plan tijd in uw agenda om aan verbeteringen te werken. Ook hier geldt dat klein beginnen (bijvoorbeeld een uur per week), effectiever is dan meteen een volle dag.

 

Meer weten over procesoptimalisatie? Kijk eens naar de Training ‘Van brandjes blussen naar verbeteren’. U kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen of mailen via 0318 - 830 226 of info@buntgroep.nl!

 

Auteur: Henk Hop, senior (Lean) consultant, gespecialiseerd in Procesoptimalisatie 

 

BLOG

image
Problemen in je team? Kijk eens naar je teamomvang
15 / 06 / 2022
Lees meer
image
Drie aandachtspunten om de werknemersparticipatie tot een succes te maken
24 / 05 / 2022
Lees meer