Hoe jij erachter komt wat je perfecte baan is

Heb jij dat ook wel eens? Het idee dat je niet op je plek zit in je werk? Het gevoel van voldoening en uitdaging te missen? Of iedere keer de onrust te voelen met de behoefte aan iets nieuws? Je kijkt al wat om je heen naar mogelijk andere banen. Verschillende banen lijken je interessant genoeg en je bent al een keer overgestapt!

Je wilt nu wel de juiste keus maken voor een baan die écht bij je past. Lees dan deze blog welke eerste stappen jij hiervoor kunt zetten.

Hoe jij erachter komt wat je perfecte baan is

Laat ik je eerst even uit de droom helpen. Dé perfecte baan bestaat niet. Ja, je leest het goed. Dé perfecte baan bestaat niet!

Natuurlijk, de éne baan past béter bij jou dan de andere, maar er is er niet één perfect. Het goede nieuws is dat er vaak meerdere banen interessant zijn en er meerdere banen bestaan waar je het naar je zin zou kunnen hebben. Dat is mooi! Want dat betekent dat je kunt kiezen! En uit onderzoek blijkt dat het maken van je eigen keuzes je mentaal gezond en gelukkig houdt. Belangrijk is dat je jezelf goed kent, wat je kwaliteiten zijn, wat je interessant vindt en wat je persoonlijk drijft.

Maar hoe kom je daar nu achter? Door zelfstudie. Of met behulp van geobjectiveerde vragenlijst. Of met anderen die jou de goede vragen stellen en je op weg helpen bij dit zelfinzicht.

 

1. Stel je zelf de juiste vragen

Eerst maar eens zelfstudie. Hierbij geef ik je een paar vragen waarmee je zelf de zelfstudie kunt starten. Waarop je kunt reflecteren om antwoorden te vinden die je informatie geven waarop jij je keuze kunt maken.

  • Waar ben ik goed in? Bijvoorbeeld wat gaat me makkelijk en goed af en om welke taken waarderen mensen mij?
  • Waar wil ik naar toe?
  • Waar baal ik van?
  • Wat wil ik vasthouden?
  • Waar zou ik in willen groeien?

Neem de tijd en rust om deze vragen te overdenken en houdt in een schrift bij welke gedachten er in je opkomen. Of verzamel woorden of beeldmateriaal en maak een moodboard waarin je alle antwoorden terug laat komen.

 

2. Ga sparren met anderen 

Zoek iemand waarmee je hierover kunt sparren. Vraag je vriend of vriendin wat hij of zij aan kwaliteiten bij je ziet, aangevuld met voorbeelden. Of zet een mini-enquete uit onder bekenden van je. Vertel hem of haar waar je van droomt, waar je huidige onvrede zit en vraag of die je hierop wilt bevragen. Let op: open vragen!

Wil je liever met iemand die jou niet kent, professioneel sparren of kom je er niet goed uit? Ga dan eens in gesprek met een loopbaancoach die helpt bij het vinden van antwoorden op vragen als ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Je zult zien dat je je zelfinzicht vergroot en gaat ontdekken wat je drijfveren zijn.

 

3. Doe een loopbaanonderzoek

Veel mensen vinden het plezierig wanneer er middels een geobjectiveerde en gevalideerde vragenlijst duidelijk informatie op tafel komt. Bij een goed loopbaanonderzoek wordt niet alleen gekeken naar je beroepsinteresses en voorkeuren, maar wordt ook je persoonlijkheid in kaart gebracht. Soms ontdek je, juist met dat zelfinzicht, dat de eerste sleutel te vinden is door te werken aan je persoonlijke effectiviteit. Of je te realiseren dat je interesses en je persoonlijkheid niet zo op elkaar aansluiten.

 

Door het inzicht van een loopbaanonderzoek krijg je de touwtjes in handen om zélf, met de verschillende beroepsmogelijkheden die passen bij je persoonsprofiel en beroepsinteresses, een passende keuze te maken.

 

Wijzen de beroepsinteresses uit naar het beroep van jurist, maar heb je in je persoonlijkheidsprofiel een bepaalde kwetsbaarheid? Dan is het de kunst om een rol te vinden waarin er niet constant een beroep gedaan wordt op emoties. Of je kiest ervoor om gericht hersteltijd in te plannen. Hoe je het ook oplost, met deze inzichten kan je een goede keuze maken.

 

Professioneel sparren 

Zullen we eens met elkaar sparren? We gaan graag met je in gesprek om de antwoorden te vinden op jouw vragen zoals ‘wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Neem gerust contact met ons op en geef jouw loopbaan weer een nieuwe impuls!  

 

Bertha van Maaswaal, coach en trainer

 

BLOG

image
Prinsjesdag 2024: Wat familiebedrijven moeten weten over hun bedrijfsopvolging
23 / 09 / 2024
Lees meer
image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer