Het grote gevaar van offline gaan: 5 tips om altijd ‘aan’ te staan

Nationale Offline dag 2023 – Het is de bedoeling om vandaag de hele dag offline te gaan. Je hoort daar trouwens veel verhalen over. Offline detox of ontgifting heet dat. Maar je weet ook: in de praktijk werkt dat niet. Daarom heb ik 5 tips voor je om altijd aan te staan en online te blijven. Aan het eind vind je ook nog 2 bonustips.

Het grote gevaar van offline gaan: 5 tips om altijd ‘aan’ te staan

Waarom werkt offline gaan niet trouwens?

  • Je telefoon is de perfecte afleiding bij lange en saaie vergaderingen, zodat je de tijd prettig kunt besteden.
  • Je zit in de wachtkamer bij de tandarts en je wilt die tijd nuttig invullen.
  • Je krijgt een Tikkie en wilt die nu betalen. Afgehandeld is afgehandeld.
  • Je hebt Google Maps nodig voor de meest actuele route naar Amsterdam.
  • Je bent geen kluizenaar en wilt ook bereikbaar zijn voor je familie, vrienden en collega’s. Je werkt in een familiebedrijf en bereikbaar zijn voor elkaar is één van jullie kernwaarden.

 

En: het is niet voor niets het eerste wat je doet als je wakker wordt: je mobiel pakken. Je gebruikt deze tenslotte ook als wekker.

 

5 tips om altijd ‘aan’ te staan

Tip #1 Zorg ervoor dat je mobiel altijd in het zicht is

Je brein scant vier keer per seconde de omgeving af, dus zorg ervoor dat je mobiel zichtbaar is. Door hem in je tas te stoppen, in de kast te leggen of in een andere ruimte, ben je in staat om te lang ongestoord te werken. Afleiding en prikkels werken juist goed voor jou. Een gemiddelde Nederlander checkt 250 keer per dag zijn telefoon en daar wil je niet voor onder doen. En tenslotte: je wilt ook bereikbaar zijn voor je klanten en collega’s. Jij bepaalt niet wat je doet, maar een ander.

 

Je weet trouwens toch al dat na het checken van je telefoon het ruim een minuut duurt voordat je je aandacht weer terug kunt brengen. En het 15 tot 25 minuten duurt voordat je focus weer terug is. Maar echt gefocust werken lukt tegenwoordig toch niet meer.

 

Tip #2 Vul alle kleine momenten op met mobielgebruik

Juist als je uit een overleg komt, is het heerlijk om dat moment even te gebruiken om al je socials, mails en nieuwsberichten te checken. Je checkt dit natuurlijk bij voorkeur op de momenten die zich daarvoor lenen, zoals op het toilet of tijdens de pauzes. Zo ben je weer helemaal bij en kun je tijdens het praatje bij de koffieautomaat met je collega’s de laatste stand van zaken delen.

 

In de jaren 80 hadden we gemiddeld tien uur waarin we geen informatie kregen die ons kon afleiden. Tegenwoordig is alleen douchen voor de meeste mensen een van de weinige momenten op een dag waarop we niet onze telefoon checken. Het is dat je geen waterdichte telefoon hebt, anders had je ook zeker tijdens het douchen je mobiel gepakt.

 

Tip #3 Zet alle notificaties aan

Dit geldt niet alleen voor groepsapps, maar ook voor notificaties van alle andere apps zoals de ouderapp van school, meldingen van nieuwsapps en binnenkomende e-mails. Zet ook alle meldingen aan op je computer of laptop zodat je altijd de laatste mails direct kan lezen en hierop kan reageren.

 

Nog over die notificaties op je telefoon: deze zogenaamde pushberichten dagen je uit om een app te openen en dus je telefoon te ontgrendelen. In de meeste gevallen was je op dat moment helemaal niet op je telefoon, maar je wilt toch dat getal van de 250 keer per dag je telefoon checken halen.

 

Tip #4 Omring je blijvend met alle technologie

Een wandeling in het park of door het bos om te ontspannen en tot rust komen hoeft voor jou niet. Je vind het juist fijn als je zomaar gedachteloos op je telefoon zit en een half uur verder bent.

 

Je neemt trouwens sowieso je mobiel mee naar de slaapkamer. Je checkt voor dat je gaat slapen nog even je mails, je social media en de laatste nieuwsberichten. Sommige mensen hebben veel slaap nodig, jij niet.

Van apps zoals Offtime, Freedom, one sec of Stayfocusd heb je nooit gehoord en wil je ook niets over horen. Als je al iets wilt, kies je voor Noisli.

 

Tip #5 Wees flexibel en voorkom het maken een plan

Er zit een gevaar aan offline gaan. Je hebt namelijk een plan nodig en plannen verdwijnen vaak in de la. Je moet het vooral doen. Van te voren bedenken wat je die dag gaat doen als je offline gaat, zit er dus niet in.

 

Je wilt flexibel zijn. De ene dag gebruik je namelijk meer je mobiel dan de andere dag. Je gaat je niet vastpinnen aan een vastomlijnd plan. En als je een keer offline wilt gaan, dan komt dat vanzelf wel.

 

Trouwens: heb je een keer goede voornemens, dan mislukt het toch vaak.

 

 

Dit krijg je bij het volgen van deze tips:

  • Je omgeving vind je een prettig persoon. Je reageert altijd direct op appjes, vragen en mails. Het is heel fijn als jij altijd bereikbaar bent voor anderen. Je bent geen kluizenaar en dat wil je ook niet worden.
  • Je slaapt korter en oppervlakkiger. Het hoeft ook niet altijd zo diep te zijn.
  • Je bent altijd bij met het laatste nieuws.
  • Je gaat je niet vervelen. Dat gevaar schuilt er wel in als je een leeg en rustig hoofd krijgt.

 

2 bonustips

Heb je hier niet voldoende aan en wil je het anders? Dan heb ik nog 2 bonustips:

  1. Volg de gratis Masterclass Grip op Aandacht
  2. Volg de training Time Management

 

Veel succes met online gaan!

 

Wouter Bunt, trainer en coach

 

BLOG

image
7 tips om je emoties in het proces van bedrijfsopvolging te managen
16 / 04 / 2024
Lees meer
image
Duidelijkheid, zelfstandigheid en grip met functiebeschrijvingen in jouw bedrijf
11 / 04 / 2024
Lees meer