De eerste dagen van het nieuwe jaar zijn reeds voorbij. Vaak staan deze dagen in het teken van je goede voornemens: afvallen, schermtijd op je mobiel verminderen, stoppen met roken of je mailbox eindelijk eens onder controle krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 mensen nieuwe voornemens niet kunnen volhouden en ze uiteindelijk mislukken. Hoe dit komt en wat jij kunt doen om bij de 20% te horen die het wél lukt lees je in deze blog.
Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 mensen de nieuwe voornemens die ze hebben niet kunnen volhouden en deze uiteindelijk mislukken. Met dezelfde snelheid en enthousiasme waarmee je ze hebt gelanceerd doven ze na een paar weken vaak weer uit. Wat is de reden dat goede voornemens niet werken?
Stel je voor dat je zegt: ik ga gezonder leven. Dat voornemen is veelomvattend. Is dat meer rust nemen? Of juist meer bewegen? Of gezonder eten? Of stoppen met roken? Meestal willen we het dan ook in één keer allemaal tegelijk doen: gezonder leven én meer tijd voor mijn gezin én schermtijd verminderen én vrijwilligerswerk gaan doen. De kans dat dat slaagt is uitermate klein en vraagt ongelofelijk veel wilskracht. De eerste dagen hou je nog wel vol, maar na een paar weken of maanden raak je uitgeput en schiet je terug in je oude gedrag.
Als je een voornemen hebt, wil je het ook in één keer goed doen, zonder terugval. En als je dan toch een keer een sigaret hebt gerookt of bent aangekomen, haak je af: zie je wel, het lukt me niet. We zien deze momenten als een persoonlijke afgang, in plaats van een leermoment. Niemand houdt het vol om foutloos te leven. We zijn niet volmaakt en gek genoeg denken we dat we dit toch kunnen. 95% van ons gedrag doen we echter onbewust en 5% bewust. Veel gedrag wat we ons jaren geleden hebben aangeleerd, leer je niet in één dag af.
Als ik zeg: denk nu niet aan een roze olifant. Waar denk je nu aan? Juist: aan een roze olifant. Ik zou eigenlijk moeten stoppen met eten van fastfood. Ik ga niet meer roken. Ik ga minder op social media. De focus blijft hiermee op iets wat je niet wilt en dat blijft hangen in je brein. Daarnaast zijn we ook een kei in het toevoegen van verkleinwoorden zoals eigenlijk, hopelijk, misschien: hopelijk kom ik hier nog eens aan toe om dat op te pakken.
Grote ambities en mooie voornemens zijn er vaak genoeg. Je kunt er zo een paar opnoemen. De kunst is echter om je ambities en voornemens om te zetten naar heel concrete acties, die je ook daadwerkelijk gaat doen. Meestal blijf je hangen in vage doelen. Eén voordeel hiervan: je hebt altijd een excuus om ze niet te halen. Het wordt veel lastiger om er niets mee te doen als jij je voornemen concreet formuleert.
Goede voornemens volhouden is dus lastig. Toch gaat jou het met een aantal tips wel helpen je voornemens vol te houden. En dat is vooral je brein een beetje helpen. Volg onderstaande 5 stappen en je behoort tot de 20% die hierin wel succesvol is!
In tientallen studies wordt aangetoond dat de kracht van het gebruik van positieve woorden werkt. Door je doelen positief te formuleren krijg je meer energie en motivatie om ze daadwerkelijk te gaan doen én vol te houden. Gebruik besluitvaardige taal. In plaats van: ik ga minder op de bank hangen zeg je nu: ik ga mijn gezondheid en conditie verbeteren en deze een boost geven.
Een positieve formulering geeft je een alternatief voor het gedrag dat je wil afleren. Wat wil je wél? Je voornemen minder snoepen wordt dan meer gezonde tussendoortjes eten. En je voornemen minder schermtijd op mijn mobiel wordt dan bijvoorbeeld meer tijd om te lezen.
Mensen hebben veel plannen, maar de meeste veranderingen mislukken omdat we gedrag niet concreet maken of dat de eerste stap te groot is. Hoe concreter je het doel formuleert, hoe groter de kans dat je het gaat bereiken. Dit doe je door zo nauwkeurig mogelijk gedrag te beschrijven. Gedrag is iets wat je kunt voor- of nadoen. Wat ga je precies doen om je doel te bereiken? Hoe ziet dat eruit? Wees zo specifiek mogelijk zodat tussendoor ook meetbaar is of je op weg bent je doel te behalen.
Een handig hulpmiddel is hierbij het woordje ‘door’ te gebruiken: Ik ga mijn gezondheid en conditie een boost geven door vanaf 1 januari twee keer per week 30 minuten te wandelen.
Denk vooraf ook na over jouw excuses: wat ga ik doen onder stress of hoogspanning? Wat is mijn smoes en sabotageneiging dan? En hoe voorkom ik dit?
Dus in plaats van meer bewegen zeg je nu voortaan: ik parkeer mijn auto een kilometer van m’n werk zodat ik elke dag minstens 2 kilometer loop.
Deel je doel op in kleine stapjes. Begin als eerste altijd met iets wat je al kunt. Dat lijkt een dooddoener, maar is ongelofelijk belangrijk. De meeste veranderingen mislukken omdat de eerste stap te groot is. Stel je zelf de vraag: ‘wat moet ik hiervoor doen?’ net zolang totdat het absurd en belachelijk wordt. Voel je dat het antwoord belachelijk wordt? Neem dan de stap daarvoor als eerste, concrete actie. Hardloopschoenen klaarzetten of de snoeppot uit het zicht verwijderen lijken ogenschijnlijke kleine acties, maar zijn erg belangrijk om je doel te halen.
Hoe kleiner de stapjes, hoe beter je het volhoudt. Wil je gaan hardlopen? Ga dan niet direct 10 kilometer lopen, maar maak een plan waarbij je de afstand gaandeweg opbouwt in kleine stapjes.
Deel je voornemen met een zo groot mogelijke groep mensen. Hoe meer je dit doet, hoe groter je de kans op terugval voorkomt.
Vraag aan je partner, familie of vrienden om je te helpen ondersteunen. Dit kan zijn door je aan te moedigen of om geen dingen te doen die jouw afnemen van je voornemen zoals het aanbieden van een sigaret.
Het kan ook helpen om samen aan de slag te gaan met iemand die ook hetzelfde voornemen heeft. Je kunt elkaar dan motiveren door te gaan als het moeilijk wordt.
Maak gebruik van apps of podcasts die je bijvoorbeeld helpen om te stoppen met roken, je scores bijhouden van het bewegen en je aanmoedigen door te gaan. En schrijf je doel op het magneetbord in de keuken. Zo vergeet je het doel niet en zie je hem elke dag terug.
Noteer in je agenda wanneer je aan je doelen gaat werken. Wanneer je gedrag en resultaat gaat bijhouden ervaar je vooruitgang. En vooruitgang is een enorm krachtige motivatie om door te gaan op weg naar je doel.
Zie terugval als een leermoment. Veel gedrag hebben we ons al jaren geleden eigen gemaakt. Dat leer je niet in één dag af. En die 10 kilo die je in twee maanden kwijt wilt raken, had je er ook niet in twee maanden bij. Het komt aan op gedragsverandering en dat is een proces waarbij je jezelf onderweg mag bijsturen en corrigeren.
En zit je op de goede weg? Beloon jezelf dan!
Goede voornemens bedenken is makkelijk. Goede voornemens volhouden is lastig. Door ze echter positief, concreet en actiegericht op te stellen, in kleine stapjes vooruit te gaan en bij te houden hoever je bent, ga je deze keer je voornemens volhouden. Succes!
Lukt het niet? Dan gaan we samen met jou actief aan de slag om je doelen concreet te maken en je te voorzien van de nodige support. Of dat nu je persoonlijke doelen of organisatiedoelen zijn. Bel 0318-830226 of bekijk onze blogpagina voor de nodige support om jouw doelen te bereiken.
Wouter Bunt, trainer en coach