Gefeliciteerd! Jullie staan voor een opvolging van jullie familiebedrijf.

Een spannende stap voor zowel de overnemer als de overdrager, waarin veel zaken op jullie afkomen, zoals ook de vraag: wat is ons familiebedrijf eigenlijk waard? En tegen welke prijs kan er worden overgedragen? Hoe zorgen we ervoor dat de kinderen niet te zwaar belast zijn en het pensioen van pa en ma veilig is gesteld? In deze blog vinden jullie 5 overdenkingen die je moet weten om achter de waarde van jullie bedrijf te komen!

Gefeliciteerd! Jullie staan voor een opvolging van jullie familiebedrijf.

1. Kies de juiste methode!

Jullie willen snel een indicatie van de waarde? Dan is de multiple benadering een relatief eenvoudige en snelle manier om een globaal beeld te krijgen van de waarde van jullie familiebedrijf. Zoals gezegd is dit een eenvoudige en snelle methode, maar niet de meest betrouwbare, we raden dan ook aan om deze alleen te hanteren ter indicatie.

 

Maar hoe werkt het? Overnamespecialisten verzamelen jarenlang gegevens van verkochte ondernemingen. De uiteindelijke transactieprijzen worden verzameld en vervolgens wordt er berekend hoeveel keer het bedrijf haar EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation & Amortization) wordt betaald voor de overdracht. De uitkomst wordt een multiple genoemd. Jullie multiple is te vinden door de meest recente jaarrekening erbij te pakken en op zoek te gaan naar het bedrijfsresultaat, plus de afschrijvingen daarbij op en de EBITDA wordt verkregen. Via bijvoorbeeld www.Brookz.nl zijn er recente multiples te vinden voor de branche waarin jullie zitten. Vermenigvuldig jullie EBITDA met de gevonden multiple en je hebt een grove inschatting van de waarde!

 

De meest betrouwbare methode om de waarde van jullie bedrijf te berekenen, is de discounted cashflow methode (hierna: DCF). Deze methode houdt rekening met de toekomstige kasstromen (in tegensteling tot de EBITDA) van het bedrijf in de toekomst en is het meest wetenschappelijk onderbouwd. Voor familiaire overdrachten is het aan te raden om deze methode toe te passen. Dit aangezien de Belastingdienst deze methode nagenoeg altijd toepast in haar berekeningen. Ook richting de rest van de kinderen, die niet betrokken zijn bij het familiebedrijf, kan door het kiezen van deze methode worden gesteld dat er zorgvuldig en eerlijk met het familiekapitaal is omgegaan. Helaas is de toepassing niet eenvoudig en dient dit door een specialist (vaak een Register Valuator) te worden uitgevoerd.

2. Waarde is subjectief

De waarde van een object is afhankelijk van het individu die er naar kijkt, van de tijd waarin dit gebeurt en de omgeving waarin dit plaatsvind. Dit betekent dat de waarde van jullie familiebedrijf voor iedereen anders kan zijn. Een flesje water kent voor de gemiddelde Nederlander in de supermarkt hooguit een waarde van 2 euro. Bied je hetzelfde flesje water aan een dorstige reiziger in de woestijn aan, dan geeft deze er een vermogen voor. De waarde van een onderneming kan gevonden worden in hetgeen men er in de toekomst mee denkt te bereiken (bijvoorbeeld rendement of geluk). Het is dus voor iedereen verschillend.

3. Waarde en prijs zijn twee verschillende dingen

Omdat iedereen naar jullie familiebedrijf vanuit zijn of haar eigen subjectieve bril kijkt, wordt er door elk individu een andere waarde toegekend aan het bedrijf. De uiteindelijke prijs is de uitkomst van de onderhandelingen tussen de verschillende individuen. Deze zal dus in de praktijk altijd afwijken. De waarde van jullie familiebedrijf is daarentegen wel een startpunt voor de onderhandelingen en daarom noodzakelijk.

 

4. Waarom is de waarde van je familiebedrijf belangrijk?

Zoals reeds gemeld is een onafhankelijke waardebepaling voor familiaire overdrachten belangrijk als onderbouwing richting de Belastingdienst en de rest van de familie. Dit om aan te kunnen tonen dat er een eerlijke (marktconforme) prijs is gevraagd. Dit voorkomt naheffingen vanuit de Belastingdienst, maar ook gedoe tussen familieleden in de toekomst. Daarnaast wordt de waardering van een bedrijf ook gebruikt ter onderbouwing van financieringsaanvragen bij de bank.

 

5. Hoe stimuleer je de waarde van jullie familiebedrijf?

Wat drijft nu de waarde van het familiebedrijf op? Zoals eerder gezegd wordt er voor de bepaling van de waarde vooral gekeken naar de omvang van de kasstromen/EBITDA maar ook naar het investeringsrisico in jullie bedrijf. Jullie als ondernemers kunnen hier invloed op uitoefenen door bijvoorbeeld de brutomarge te verbeteren, met als gevolg een hogere EBITDA en kasstroom, wat op zijn beurt weer zal leiden tot een hogere waarde van het bedrijf. Net zo belangrijk is het investeringsrisico, hoe hoger het risico is voor een willekeurige investeerder om in jullie bedrijf te investeren, des te lager is de waarde. Door de afhankelijkheid van het bedrijf te verminderen, kan het risico worden verlaagd. Een veel voorkomend risico, welke de waarde drukt van een onderneming, is de afhankelijkheid van de oprichter/DGA voor het succes van het bedrijf. Door ervoor te zorgen dat er zelfstandig draaiende en aangestuurde afdelingen bestaan, kan dit risico worden verlaagd. Kanttekening hierbij is dan ook dat, des te professioneler de organisatie wordt, des te hoger de waarde kan zijn en het daarmee voor de nieuwe generatie steeds minder makkelijk is op te brengen. Denk dan als familiebedrijf op tijd na wanneer jullie de kinderen willen betrekken in het bedrijf.

Tenslotte

Nieuwsgierig geworden naar de waarde van jullie bedrijf? Neem contact op!



Zullen we groeien? 

 

Danny Heeren RA RV, Business consultant

 

BLOG

image
3 redenen om als ondernemer je eigen miljoenennota te maken
11 / 11 / 2024
Lees meer
image
Hoe jij erachter komt wat je perfecte baan is
30 / 10 / 2024
Lees meer