Effectief omgaan met je kwaliteiten in 2024

Mag ik je eens wat vragen? Vertel eens, wat zijn jouw specifieke kwaliteiten? Wat is je eerste reactie? Komt er een lijstje naar boven met je kwaliteiten of vind je het lastig om ze te benoemen? Of voel je weerstand om kwaliteiten op te noemen. Dat is op z’n minst toch arrogant te noemen, of niet dan? Nee, dat is het niet. En dat ga ik je eerst uitleggen. Daarna geef ik je 5 tips mee hoe je jouw kwaliteiten scherp kunt krijgen en effectief van start kunt gaan in 2024.

Effectief omgaan met je kwaliteiten in 2024

Kwaliteiten, het menselijk kapitaal

Als productieleider ben én voel je je verantwoordelijk voor het soepel laten lopen van het productieproces. Op een enthousiaste, gedreven en ondernemende wijze doe je dit. Je kwaliteiten sluiten hierbij aan en bij de bruisende onderneming, gedreven en praktisch van inslag. Je houdt van aanpakken en je bent stevig en stabiel. Doel gericht met aandacht voor het proces en het verloop. Prachtige kwaliteiten die je inzet in je werk, ten dienste van de klant. Het kunnen en mogen wérken met je kwaliteiten en délen van wat je aan kwaliteiten hebt ontvángen, kwaliteiten als werkkapitaal, daar is niets arrogants aan zou ik zeggen.

 

De keerzijde van de medaille

De andere kant van jouw persoonlijke kwaliteiten medaille is vaak dat je op andere punten net wat tekort komt, soms. Bijvoorbeeld doordat je minder oog hebt voor de mens achter de taak, af en toe botst met medewerkers. En ja, nauwkeurigheid en afwerking zijn eerlijk gezegd ook niet de kwaliteiten waar jij hoog op scoort. Je kunt het bagatelliseren. Of je collega’s de schuld geven. Je denkt misschien wel dat je met wat druk en dwang de boel geregeld krijgt en alles voor elkaar hebt. Alleen die lastige collega’s en medewerkers die niet meewerken en niet zo gedreven zijn als jij. Het is dat je ze nodig hebt, want anders deed je alles net zo lief zelf.

 

Met beide benen op de grond

Deze frustraties zijn echt niet nodig. Tenminste, niet wanneer je bereid bent om met een dosis gezond verstand naar jezelf wilt kijken. De oplossing voor dit probleem ligt bij jezelf. Een coach confronteert je met je kwaliteiten én je schaduwkanten. Kijkt met je hoe je met meer oog voor de mens achter de taak meer voor elkaar kunt krijgen. En door mensen te betrekken bij je plan en de krachten van andere medewerkers te bundelen tot een betere en effectievere samenwerking komt. Het kennen van de keerzijde van de medaille houd je met beide benen aan de grond en leert je te waarderen in anderen wat je zelf mist.


Vijf vragen om je kwaliteiten op tafel te krijgen

  1. Wat doe je graag? Dat wat je leuk vindt om te doen is vaak ook iets waar je goed in bent. Daar waar je energie van krijgt liggen vaak kwaliteiten onder. Schrijf op wat je graag doet en bedenk welke kwaliteit daar onder ligt.
  2. Waarvoor wordt jouw hulp gevraagd? Vrienden, collega’s en familie vragen je hulp voor iets op een bepaald vlak. Bijvoorbeeld hoe je iets handig aanpakt in sociale situatie. Of om een creatief idee. Dat betekent dat je ergens goed in bent. Dat is vast een kwaliteit. Wat vragen mensen vaak aan jou?
  3. Wat gaat je gemakkelijk af? Iets wat voor jou vanzelfsprekend is en wat je ook van anderen verwacht dat dit niet zo moeilijk is. Dat is een signaal dat je beschikt over een kwaliteit. Op dat vlak gaan dingen ‘als vanzelf’. Dat ‘vanzelfsprekende’ is precies wat jouw kwaliteit is.
  4. Wat zijn jouw valkuilen? Als je een heleboel valkuilen van jezelf kunt noemen, ben je al een heel eind. Want onder iedere valkuil ligt namelijk een kwaliteit. De valkuil is jouw kwaliteit met ‘te’ ervoor. Bijvoorbeeld chaotisch ofwel ‘te flexibel’
  5. Vraag het een bekende. Soms zijn je kwaliteiten voor anderen veel duidelijker aan te wijzen dan dat je het zelf ziet. Oudjaarsavond is een mooi moment om je familie of vrienden eens te vragen welke kwaliteit zij kenmerkend vinden aan je. En uiteraard, vertel dan ook de ander welke kwaliteit jij bij de ander ziet.

Wil je in 2024 gerichter aan de slag met je kwaliteiten en kom je er zelf niet goed uit? Neem gerust contact op om in een aantal sessies je kernkwaliteiten helder te krijgen!


Bertha van Maaswaal, coach en trainer

BLOG

image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer