Drie aandachtspunten om de werknemersparticipatie tot een succes te maken

Werknemersparticipaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Geheel begrijpelijk, zou je zeggen. Het binden en boeien van goede werknemers lijkt namelijk steeds uitdagender te worden en een werknemersparticipatie is een mooie manier om werknemers te binden en te boeien aan je bedrijf.

Drie aandachtspunten om de werknemersparticipatie tot een succes te maken

De belangen van een ondernemer en werknemer lopen veelal parallel. Beiden stellen het bedrijfsbelang centraal, zijn betrokken en willen graag rendement op hun investering. Tegelijkertijd zijn er drie belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden en je werknemersparticipatie tot een succes te maken.

 

1. Kies de juiste variant

Weet welke varianten er zijn en wees kritisch in welke je kiest. Er zijn namelijk verschillende varianten mogelijk met ieder zijn voor- en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, certificaten van aandelen, aandelenopties, aandelen zonder stemrecht, stock appreciation rights (SARs), et cetera. In deze fase van het proces, is het belangrijk om je goed te laten informeren, zodat uiteindelijk de juiste variant wordt gekozen vanuit het perspectief van het bedrijf, de ondernemer, de werknemer en de familie van de huidige ondernemer. Wat voor jou als ondernemer namelijk interessant lijkt op financieel of bestuurlijk vlak, hoeft dat voor je werknemers niet altijd zo te zijn of door hen beleefd te worden. Kortom, weten welke varianten er zijn en kritisch zijn in je overwegingen en de keuze die je hierin maakt, is belangrijk.

 

2. Zorg voor fiscaal advies en een onafhankelijke waardebepaling

Bij de Belastingdienst liggen werknemersparticipaties onder een vergrootglas. De fiscus ziet er namelijk op toe dat het bedrijf voor zakelijke voorwaarden wordt overgenomen. Als bijvoorbeeld blijkt dat het bedrijf voor een te laag bedrag is overgenomen, kan er sprake zijn van (belast) loon. Daarnaast zijn er ook fiscale mogelijkheden om je bedrijf fiscaal gunstig over te dragen. De fiscus ziet er echter wel op toe of deze fiscale mogelijkheden aan de voorwaarden voldoen. Ga daarom zorgvuldig te werk door een goed onderbouwde waardering, laat je informeren over de fiscale (on)mogelijkheden en zorg voor zakelijk voorwaarden (en stem in sommige gevallen de voorwaarden af met de Belastingdienst). Zo betaal je nooit te veel belasting en/of voorkom je een belastingclaim.

 

3. Zorg voor goede spelregels en houd je bedrijf bestuurbaar

Duidelijke afspraken voorkomen verassingen in de toekomst zoveel als mogelijk. Een weldoordacht werknemersparticipatieplan helpt hierbij. Wat zijn ieders doelen, wensen en verwachtingen? Wanneer en hoe komt iemand in aanmerking? Wat betekent dit voor ieders (toekomstige) rol en wat zijn de tijdslijnen hierbij? Ook staat opgenomen over wat er dient te gebeuren bij (plotselinge) gebeurtenissen zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid, stoppen met werken bij het bedrijf (ontslag of vrijwillig vertrek) of een echtscheiding. Zo blijft het bedrijf altijd bestuurbaar.

 

Kortom, houd rekening met de drie belangrijkste aandachtspunten maak je werknemersparticipatie tot een succes! Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van de blog? Neem gerust contact met ons op en/of laat je adviseren door de specialisten bedrijfsoverdracht van Bunt Groep!

 

Bram Tijssen, business consultant

BLOG

image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer