De Wet van Parkinson: de onzichtbare saboteur van je productiviteit

Ben je ooit overweldigd door een grote taak die voor je ligt? Zit je agenda vol met afspraken die ook echt allemaal precies zo lang duren, of langer, zeer zelden korter? Vraag je je af waarom je soms het gevoel hebt dat je te weinig tijd hebt om alles gedaan te krijgen? Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen hiermee.

Maar er is goed nieuws: je kunt dit probleem overwinnen. In deze blog maak je kennis met de Wet van Parkinson die je hierbij gaat helpen. Een eenvoudig, maar krachtig principe dat je kan helpen om efficiënter met je tijd om te gaan en productiever te worden in je werk. En wat is een betere dag om dit te bespreken dan de langste dag van het jaar, waarop je de meeste tijd tot je beschikking hebt?

De Wet van Parkinson: de onzichtbare saboteur van je productiviteit

Wat is de Wet van Parkinson?

De Wet van Parkinson is vernoemd naar de Britse historicus Cyril Northcote Parkinson, die in de jaren 1950 een observatie deed die tot een belangrijke ontdekking leidde. Hij merkte op dat het werk of de taak die je doet, zich uitdijt tot de tijd die je eraan toewijst. Met andere woorden, als je een taak hebt en je geeft jezelf een week om het af te maken, dan zal het waarschijnlijk een week duren. Als je daarentegen dezelfde taak beperkt tot een kortere tijdspanne, bijvoorbeeld een dag, dan zul je merken dat je het ook binnen die dag kunt voltooien.

 

Nu vraag je je misschien af: Hoe kan ik deze wet gebruiken om mijn tijd beter te benutten? Daarom 5 praktische tips om je hierbij op weg te helpen:

 

Tip 1: Stel duidelijke deadlines

Een effectieve manier om de Wet van Parkinson in je voordeel te gebruiken, is door jezelf duidelijke deadlines te stellen. In plaats van vage termijnen zoals "zo snel mogelijk", kun je beter specifieke deadlines vastleggen. Door bijvoorbeeld te zeggen: "Ik voltooi deze taak binnen twee uur", dwing je jezelf om gefocust te blijven en het werk gedaan te krijgen. Op deze manier kun je voorkomen dat de taak zich onnodig uitbreidt.

 

Tip 2: Gebruik timeboxing

Timeboxing is een techniek waarbij je een specifieke tijd toewijst aan een taak en je jezelf verplicht om binnen die tijd te blijven. Stel dat je een offerte moet schrijven. In plaats van te denken dat je er de hele dag aan zult besteden, kun je besluiten om twee uur te timeboxen voor het schrijven van de offerte. Hierdoor focus je je op het efficiënt gebruik van die twee uur en zul je merken dat je sneller en productiever werkt.

 

Tip 3: Maak een takenlijst en prioriteer

Soms hebben we zoveel taken op ons bord dat we niet weten waar we moeten beginnen. Dit kan leiden tot uitstelgedrag en inefficiëntie. Een manier om dit te overwinnen, is door je taken te prioriteren. Maak een lijst van alle taken die je moet doen en bepaal welke taken het belangrijkst zijn en welke minder urgent zijn. Richt je energie op de belangrijkste taken. Op deze manier kun je je tijd en energie efficiënter gebruiken en voorkom je dat je vastloopt in onbelangrijke taken.

 

Tip 4: Vermijd multitasking

Multitasking lijkt misschien een geweldige manier om veel gedaan te krijgen in korte tijd, maar in werkelijkheid zorgt het vaak voor inefficiëntie en lagere productiviteit. Wanneer je je aandacht verdeelt over meerdere taken, kost het tijd en energie om steeds te schakelen tussen die taken. In plaats van multitasking, kun je beter je aandacht volledig richten op één taak tegelijk. Door je te concentreren op het voltooien van die taak voordat je naar de volgende gaat, zul je merken dat je veel sneller vooruitgang boekt.

 

Tip 5: Kort overleggen in

Overweeg om in plaats van standaard een uur voor een overleg te blokken, de tijd te verkorten naar bijvoorbeeld 45 minuten of zelfs 30 minuten. Dit dwingt je om je te concentreren op de essentie en voorkomt dat het overleg onnodig uitloopt. Nodig hierbij alleen mensen uit die echt nodig zijn voor het overleg en het onderwerp en hanteer strakke tijdslimieten: stel voor elk agendapunt een tijdslimiet in en houd je eraan. Spreek vooraf met elkaar uit dat je je als team hieraan gaat houden en dat de voorzitter het recht heeft een discussie te stoppen.

 

Waar wacht je op?

Vergeet niet dat het niet alleen gaat om harder werken, maar ook om slimmer werken. Het gaat over de kunst om bergen werk te verzetten in de tijd van een zandloper. En vooral: tijd om in jouw voordeel te gebruiken en vanavond te genieten van een prachtige zonsondergang!

 

Wouter Bunt, trainer en coach

 

PS: Als je meer wilt leren over het optimaliseren van je tijd en productiviteit, neem dan gerust contact met ons op. Want tijd is kostbaar, beheer het verstandig.

 

BLOG

image
3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven
12 / 06 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer