Bent u ondernemer? (1/4)

Beste ondernemer, hartelijk welkom in de wereld van ondernemers en zelfstandig beroepsbeoefenaars. U heeft de stap genomen of de sprong gewaagd, geheel vrijwillig of toch niet? Had u geen keuze, behalve de WW? Dan wil ik u vragen: Wat zou uw loopbaankeuze zijn als u geen verplichte keuze zou hoeven te maken? Waarvoor bent u uw opleiding begonnen? Wat was uw carrièrewens? Zo kan ik u nog best een aantal vragen stellen, maar waar wil ik naartoe? Ja, u begrijpt het goed: Bent u ondernemer?

Bent u ondernemer? (1/4)

Wat is ondernemen dan? Wikipedia schrijft hierover als volgt: 
Een ondernemer is een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst.

Ondernemer zijn betekent initiatief nemen en marktkansen najagenKirzner beschreef de ondernemer als iemand die alert is op kansen. Vernieuwing is niet noodzakelijkerwijs een kenmerk van hetgeen een ondernemer teweeg brengt. Ondernemerschap is (behalve bij Schumpeter, Kirzner en enkele andere economen) een onderbelichte factor in de gangbare economische theorievorming. In de bedrijfskunde staat de rol van de ondernemer wel al langer in de aandacht. Ook psychologen, sociologen en antropologen hebben belangrijke inzichten bijgedragen over de ondernemer en diens ondernemend gedrag.

Een onderneming kan zowel een doel als een middel
zijn. Sommige mensen zijn ondernemer om geld te verdienen, maar ze zouden ook gewoon ergens in loondienst kunnen gaan als ze daar meer zouden verdienen. Voor anderen hoort het bij hun beroep. Veel huisartsen, tandartsen, apothekers, kunstenaars, artiesten en boeren, kortom 'vrije beroepen', zijn ondernemer. Er is ook een grote categorie mensen die ondernemer is omdat ze niet afhankelijk wil zijn van anderen (al zijn ze natuurlijk wel afhankelijk van hun klanten).

Tot zover Wikipedia.

 

Als u bovenstaande leest, kunt u zich vergelijken met en afvragen of u ondernemer bent. We zien veel vakmensen een keuze maken om de werkzaamheden die ze voor een werkgever uitvoeren voor eigen rekening gaan uitvoeren. Veelal met de gedachte: 'Wat de baas kan, kan ik ook'. En 'Met mijn loon kom ik ook niet verder, dus waarom zou ik niet voor mezelf beginnen'? Daarnaast hebben veel vakmensen al een klantenkring opgebouwd in de vrije uren en moeten ze eigenlijk toch een keuze gaan maken. Dit zien we heel vaak goed gaan, maar op het moment dat de werkzaamheden toenemen en er personeel aangenomen moet worden, zien we de eerste problemen verschijnen. Men maakt wel de keuze om te gaan ondernemen, maar dat is een andere keuze dan ook leiding te gaan geven. Ondernemerschap en leiderschap zijn totaal verschillende vakgebieden. Dat is de grootste fout die ondernemers dikwijls maken.

 

In deze reeks blogs staan we de komende tijd stil bij:

  • Ondernemer of leidinggevende?
  • Ondernemen: Combinatie van vakmanschap en administrateur.
  • Praktische tips voor vakbekwame ondernemers.

 

Nieuwsgierig?

Bent u nu al nieuwsgierig of heeft u vragen? Stel ze dan via info@buntgroep.nl of bel 0318-830 226. Wij helpen u graag verder!

BLOG

image
Zoek de 8 verspillingen in jouw organisatie
07 / 09 / 2021
Lees meer
image
Waarom de koude kant ook een frisse wind kan zijn | Serie 'De parel binnen het bedrijfsleven'
04 / 08 / 2021
Lees meer