3 tips om ‘s nachts wakker te liggen van je bedrijf

Als ondernemer lig jij graag wakker van de onrust in jouw hoofd en onderneming. Je vindt het heerlijk dat je van hot naar her loopt, niet wetende waar je uit komt. Elke dag begint met de uitdaging en de vraag ‘wat zullen we vandaag eens gaan doen?’ zonder af te spreken wie wat doet of gedaan heeft. Heerlijk toch!? De vrijheid van de ondernemer!

3 tips om ‘s nachts wakker te liggen van je bedrijf

Wil je niet wachten tot het moment daar is dat stromen met nieuwe orders binnenkomen, opdrachtgevers ontevreden zijn en personeel wegloopt? Volg dan onderstaande 3 tips en je ligt ’s nachts vaker wakker.

 

Tip 1: Zorg dat je niet weet wat het doel is van jouw bedrijf

 

Tip: Waar je uiteindelijk uitkomt en wat je dan bezig gaat houden, daar maak je je niet al te druk om, als je maar onderweg bezig bent. Jij hebt geen doel, kompas, navigatie en richting nodig.

 

Je start jouw eigen onderneming of bent al jaren als ondernemer onderweg en je pakt het werk op wat op jouw pad komt. Je denkt niet na of je wel op het juiste pad loopt en laat je overkomen wat je overkomt. Het is zoiets als de haven uitvaren, je roer vastzetten, heel hard gaan roeien en zien waar het schip strand.

 

Zo kom je altijd wel op een plek in een richting en zul je niet verdwalen, het komt altijd goed!

 

Tip 2: Zorg dat jij en je mensen niet weten wat er van jullie verwacht wordt

 

Tip: Zorg ervoor dat je geen duidelijk planning hebt, ga naar huis wanneer jij zin hebt, reageer niet op mails, telefoontjes, vragen en communiceer niet met je klanten of opdrachtgevers over wat ze van jou kunnen verwachten.

 

Jouw klanten of opdrachtgevers, jouw personeel, jouw gezin of partner hoeven niet te weten waar je mee bezig bent. Ze zien van zelf wel wanneer je komt en wat je komt doen of komt leveren. Planning zorgt voor verwachtingen en verwachtingen kunnen beschaamd worden, daar wil jij niet op aangesproken worden.

 

Je vindt het raar dat je niet begrepen wordt en dat je omgeving soms verwilderd, angstig, verbaasd of teleurgesteld reageert. De term time management is aan jou niet besteedt.

 

Tip 3: Zorg ervoor dat er geen structuur is in het werk

 

Tip: Door het ontbreken van structuur en georganiseerde processen kun je uitgaan van een bron van onrust in je leven en mogelijke slapeloze nachten.

 

Wie wat doet en waarvoor verantwoordelijk is, geeft structuur en rust in de organisatie. Daar moet je vooral niet mee bezig zijn.

 

Iedereen doet wat hij denkt te moeten doen. Dat hierdoor dubbele zaken worden geregeld of besteld, dat los je wel weer op. In een blog van mijn collega lees je hoe je verspillingen kunt voorkomen en daarmee ook structuur krijgt. Lees die dus vooral niet.

 

Door de processen zo in te richten dat het niet uitmaakt wie, wat, wanneer, doet, gebeuren acties als er om gevraagd wordt of dubbel, werkafspraken is zo’n gedoe, daar schep je alleen maar verwachtingen mee. Dat klanten kiezen voor een collega waar ze wel op aan kunnen dat overkomt je gewoon en de bodem van je schatkist, die negeer je, anders lig je niet wakker.

 

Nog meer tips om wakker te blijven liggen

Wil je nog meer tips om wakker te blijven liggen of wil je juist doorslapen? Neem dan eens contact met ons op of klik hier voor meer informatie. Wij helpen je graag om er samen achter te komen wat de reden is dat je ’s nachts wakker ligt. Of dat nu organisatieontwikkeling of persoonlijke ontwikkeling is.

 

Welterusten!

 

Wim Verhoeks, consultant/interimmanager

BLOG

image
7 tips om je emoties in het proces van bedrijfsopvolging te managen
16 / 04 / 2024
Lees meer
image
Duidelijkheid, zelfstandigheid en grip met functiebeschrijvingen in jouw bedrijf
11 / 04 / 2024
Lees meer