3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven

Als eigenaar van een familiebedrijf herken je misschien de uitdagingen rondom de behandeling van familieleden en andere medewerkers. Wellicht heb je wel eens gehoord: "Het zoontje van de baas wordt voorgetrokken." Of ben je strenger voor je kinderen dan voor je andere personeelsleden, omdat je ook hun opvoeder bent. Deze dynamiek kan leiden tot gevoelens van benadeling bij je kinderen of loyaliteitsproblemen bij niet-familie personeel. In beide gevallen kan dit nadelig zijn voor de samenwerking binnen je bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gelijk behandeld voelt en effectief samenwerkt? Welke factoren zijn cruciaal? Deze blog biedt inzichten en tips om dit te bereiken!

3 Succesfactoren voor effectieve samenwerking in familiebedrijven

1. Kies de juiste mensen voor je team

De basis van een goede samenwerking begint met het selecteren van de juiste mensen voor je team.

Maar wie zijn die juiste mensen?

 

  • Allereerst moeten ze passen bij de waarden en visie die je hebt voor je familiebedrijf. Je denkt misschien dat dat voor je eigen meewerkende familieleden wel snor zit. Maar dat is geen feit. Ook de kinderen of broers en zussen zullen dezelfde waarden en visie moeten delen.
  • Vervolgens is het ook belangrijk dat er een klik-factor is met jou als eigenaar, maar zeker ook met de mensen met wie er samengewerkt gaat worden. De klik-factor wil zeggen dat je goed met elkaar overweg kunt. Niet dat je vrienden moet zijn. Wel dat als er onderlinge irritaties zijn, die op een normale manier uitgesproken kunnen worden.
  • Tenslotte is het uiteraard belangrijk dat de mens de baan ook aankan of in staat is daarin te groeien. Oftewel: hij of zij moet de juiste competenties en groeipotentieel bezitten.

 

Selecteer de juiste mensen. Dit geldt voor personeel wat familie is en wat geen familie is!

 

Kijk eens kritisch naar je huidige personeelsbestand. Durf je het aan om de nodige veranderingen door te voeren?

 

2. Behandel iedereen gelijk: zo doe je dat

Het gelijk behandelen van iedereen kan lastig zijn in een familiebedrijf. Stel dat je de juiste mensen hebt geselecteerd, een mooie mix, die goed met elkaar kan opschieten en de waarden en visie deelt. Toch kan er in kleine dingen verschil ontstaan, waardoor familie zich benadeeld voelt ten opzichte van niet-familie, of andersom.

 

Tip: Op de werkvloer wordt gewerkt en worden mensen beoordeeld op hun prestaties. Bespreek geen familiaire zaken, tenzij het iedereen aangaat (bijv. ziekte, geboortes). Dit vraagt een mindset van jou als eigenaar: op het werk ben je collega’s, thuis ben je familie. Maak strikt onderscheid tussen je rol als leidinggevende op het werk en als opvoeder thuis.

 

3. Zorg voor open en eerlijke communicatie

Open en eerlijke communicatie is cruciaal, maar vaak een valkuil in familiebedrijven. Een vader-eigenaar die regelmatig zijn zoon op kantoor roept, kan roddel en wantrouwen onder collega’s veroorzaken. Of een broer-eigenaar die zijn broer-medewerker publiekelijk bekritiseert, kan een negatieve sfeer creëren.

 

Tip: Bespreek werk gerelateerde zaken die iedereen aangaan in teamverband en voer functioneringsgesprekken één-op-één, ongeacht familierelaties. Zorg ervoor dat iedereen zich veilig voelt om conflicten uit te spreken en kan rekenen op jouw steun als baas, ongeacht de familierelatie.

 

Waarom een objectieve adviseur van waarde is

Omdat het niet eenvoudig is om bovenstaande punten uit te voeren, kan een objectieve adviseur van grote waarde zijn. Deze adviseur kan zaken in het juiste perspectief plaatsen, ondersteunen bij het selecteren van de juiste mensen, de mindset vasthouden en open communicatie bevorderen.

 

Wij van Bunt ondersteunen familiebedrijven hier graag bij. Soms vanaf de zijlijn als adviseur, soms door tijdelijk mee te sturen als interim ’er.

 

Conclusie

Effectieve samenwerking in familiebedrijven vraagt om de juiste selectie van mensen, gelijke behandeling, eerlijke communicatie en soms de hulp van een objectieve adviseur. Wil je meer weten over hoe je deze principes kunt toepassen in jouw familiebedrijf? Neem contact op met onze experts voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij jou kunnen helpen. 0318-830226.

 

Henk Hop, business consultant

BLOG

image
Prinsjesdag 2024: Wat familiebedrijven moeten weten over hun bedrijfsopvolging
23 / 09 / 2024
Lees meer
image
Overdragers of opvolgers in het familiebedrijf: trap er niet in!
28 / 05 / 2024
Lees meer