3 redenen om als ondernemer je eigen miljoenennota te maken

Twee maanden terug was het Prinsjesdag en dat is de dag dat de Minister van Financiën het koffertje met de miljoenennota aan de Tweede Kamer presenteert. Daarin staan alle plannen van het kabinet en hoe die plannen gefinancierd worden. De miljoenennota is niet anders dan de begroting van de regering.

Wij vinden dat iedere ondernemer, die een groeiend bedrijf heeft, op enig moment ook met een begroting moet gaan werken. In deze blog leggen we uit waarom en geven we inzicht hoe dat jou als ondernemer kan helpen om je bedrijf verder te brengen.

3 redenen om als ondernemer je eigen miljoenennota te maken

Wat is een begroting en welke heb je?

Je hebt verschillende soorten begrotingen. Je kunt namelijk je omzet begroten en je kosten. En als je die combineert krijg je een begroting van je resultatenrekening.

 

Je kunt ook een liquiditeitsbegroting maken. Dan gaat het er vooral over, hoe je geldstromen lopen. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Dat gaat verder dan omzet en kosten. Want hier heb je ook te maken met uitgaven die geen kosten zijn, zoals investeringen en aflossingen van leningen.

 

Dan heb je ook nog de zogenaamde meerjarenbegrotingen. Deze worden meestal ingezet bij de aanvraag van financieringen.

 

1. Begroten helpt om doelgericht te werken

Je zou kunnen zeggen: begroten is net als plannen. Dat is proberen te voorspellen wat de toekomst brengt, wetende dat die voorspelling nooit uitkomt.

 

Toch vinden wij dat geen reden om niet te begroten. Want de eerste reden om wel met een begroting te werken is dat het je helpt om doelen na te streven.

 

Denk aan omzet, bruto marge en kosten. Wat je in je begroting zet, dat is je doel. Het moet geen wensdenken zijn. Je weet bijvoorbeeld wat je vorig jaar hebt gedaan aan omzet, bruto marge en kosten. Je kunt altijd wel een inschatting maken van hoe dat er ongeveer gaat uitzien. En dan mag je jezelf en je mensen best uitdagen om het beter te doen. Meer omzet, betere bruto marge en lagere kosten.

 

2. Begroten geeft je inzicht in de voortgang en de mogelijkheid om bij te sturen

Als je dan een begroting gemaakt hebt, is het niet de bedoeling dat die een jaar lang in de kast blijft liggen om vervolgens aan het einde van het jaar te constateren dat er niks van terecht is gekomen.

 

Die begroting gaan we gebruiken, het liefst iedere maand. Om te kijken: waar staan we met alle cijfers ten opzichte van wat we gepland hebben? Waar lopen we voor, waar lopen we achter? Kunnen we oorzaken achterhalen en ingrijpen? Door dit iedere maand te doen, zit je kort op de kar en weet je gedurende het jaar precies hoe het met je bedrijf ervoor staat.

 

Wij komen ondernemers tegen die de financiële voortgang bepalen aan de hand van de stand van hun bankrekening. Is die in de plus, prima. Is er genoeg om de eerstvolgende betalingen te doen? Deze ondernemers rekenen in hun hoofd uit of de bankstand voldoende is. En zijn vaak impulsieve investeerders. Laten we dit erbij zeggen: vaak gaat dit ook nog goed!

 

De enige ‘maar’ is, helpt het je om je bedrijf op een gedegen manier verder te brengen?

 

Wat ons betreft geeft begroten en de voortgang meten een betere grip. En als je dan toch op je bankrekening wilt afgaan, gebruik dan een liquiditeitsbegroting, zodat je met alle inkomsten en uitgaven een inschatting kunt maken waar je eventueel knel loopt of waar je zoveel ruimte hebt, dat je inderdaad uit je eigen middelen kunt investeren.

 

3. Begroten helpt je om te investeren op het juiste moment en met de juiste middelen

Dat brengt ons bij de volgende reden waarom begroten een must is voor ondernemingen die groeien. Op een gegeven moment kom je op een punt dat investeren met eigen middelen niet meer toereikend is.

 

Wij komen menig ondernemer tegen die de investering uit eigen middelen doet en vervolgens in liquiditeitsproblemen komt. Daarom is een liquiditeitsbegroting een heel belangrijk gereedschap om te bepalen waar je je geld aan uitgeeft en op welk moment. Maar ook om te beslissen dat je een investering uitstelt of dat je er een lening voor aangaat.

 

Let op! Wij promoten niet om zomaar geld te gaan lenen.

 

Zeker als het gaat om machines, transportmiddelen en alles wat je inzet om geld mee te verdienen, is lenen zeker een optie. Je weet namelijk dat er een direct verband is tussen de inzet van de machine en wat je dat oplevert, waar je een lening mee kunt aflossen.

 

Begroten is uiteindelijk slim met je geld omgaan!

 

Samenvattend

Drie redenen om met een begroting te werken:

  • Het helpt om doelgericht te werken en je bedrijf aan te sturen
  • Het geeft inzicht en de mogelijkheid tot ingrijpen als je de voortgang maandelijks meet
  • Het zorgt ervoor dat je meer strategisch gaat investeren

 

Meer weten over begroten en hoe je dat in praktijk brengt?

Neem contact op met één van onze business consultants, zij helpen je graag verder!

 

Henk Hop, business consultant

BLOG

image
Waarom je mailbox zo vol zit en hoe je hier snel van afkomt: 5 tips
28 / 11 / 2024
Lees meer
image
Hoe jij erachter komt wat je perfecte baan is
30 / 10 / 2024
Lees meer