10 Gouden regels bij time management

Er bestaan heel wat interessante, effectieve en opvallende methoden voor time management. Welke methode het beste werkt, hangt van wie je bent en wat je ligt. Toch zijn er een aantal gouden regels die bij de meeste methoden terugkomen.

10 Gouden regels bij time management

10 Gouden regels bij time management

 

  1. Schrijf langetermijndoelen op. Maak ze specifiek, meetbaar, eigen ze je toe, maak de doelen realistisch en koppel er een termijn aan vast. Zo zul je ze eerder behalen.
  2. Verdeel taken elke dag in A, B en C prioriteiten. Begin de dag met belangrijk werk. Dan is het energieniveau het hoogst. Minder belangrijke zaken kunnen beter tijdens dipmomenten worden afgehandeld.
  3. Reserveer tijd voor zaken die je belangrijk vindt. Zorg dat je die zaken ook echt doet.
  4. Definieer wat belangrijk is en wat urgent is. Verspil geen tijd aan zaken die dat niet verdienen. Leer delegeren.
  5. Durf 'nee' te zeggen.
  6. Houd je aan tijdschema's. Begin vergaderingen op de afgesproken tijd, ook al is nog niet iedereen aanwezig. Laatkomers leren het dan vanzelf af. Plan de agenda niet overvol. Houd marge om crises te bezweren.
  7. Leer om te vertragen. Als je het al druk hebt, werkt versnellen juist averechts. Adem diep in en probeer je te concentreren op één taak. Je kunt maar één ding tegelijk.
  8. Stel niet uit. Het is bijzonder verleidelijk om de leuke dingen het eerst te doen. Vaak helpt het om lastige taken in brokken op te delen. Doe direct wat direct gedaan kan worden. Handig is de tweeminutenvraag: Kan ik het binnen twee minuten afhandelen? Zo ja, doe dat dan ook.
  9. Word geen slaaf van de techniek. Voicemail, e-mail en allerlei andere technieken die tijd lijken te besparen, zijn vaak juist tijdslurpers. Voor je het weet nemen ze de hele dag in beslag. Plan momenten in om voicemail en e-mail af te handelen. Een goed moment daarvoor is na de lunch als het energieniveau laag is.
  10. Time management omvat niet alleen het leven op kantoor. Zorg dat er een goede balans is tussen werk en privé.

 

Leer aan time management te doen

Bovenstaande tips zijn slechts een selectie van wat je kunt doen om tijd slim in te delen. Maar er valt nog veel meer te leren! Wil je je werkwijze graag omgooien en meer vrije tijd hebben? Volg dan een training Time Management en houd dit blog in de gaten. Er valt veel meer uit de tijd te halen die je hebt!

 

 

BLOG

image
Zoek de 8 verspillingen in jouw organisatie
07 / 09 / 2021
Lees meer
image
Waarom de koude kant ook een frisse wind kan zijn | Serie 'De parel binnen het bedrijfsleven'
04 / 08 / 2021
Lees meer